Με ένα ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη, ξεπερνώντας την "απραξία" των πρώτων ωρών, αλλά και τις πιέσεις αρκετών δεικτοβαρών τίτλων. 

Το ΧΑ σήμερα κατάφερε να αποδώσει καλύτερα ακόμη και από τη συνεδρίαση που επακολούθησε της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, έχοντας σήμερα στο πλευρό την άνοδο των τραπεζών μετοχών. Ωστόσο, τα μηνύματα που εξέπεμψε δεν επιτρέπουν εκτιμήσεις ή έστω και εικασίες για κάποια σημαντική αλλαγή στα δεδομένα της αγοράς.

Τα επίπεδα του τζίρου επιβεβαιώνουν ότι μεγάλη μερίδα των χαρτοφυλακίων - players της αγοράς δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα desk. Το γεγονός αυτό και μόνο δυσκολεύει την αγορά να κάνει μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει την ουδέτερη στάση που κρατά το τελευταίο διάστημα πέριξ των 830 μονάδων.

Όπως φαίνεται, η "εντολή" που έχουν τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται αυτήν την περίοδο στην αγορά είναι απλώς να κρατήσουν τα κεκτημένα με επιλεγμένες κινήσεις. Καμία κίνηση, καμία ανάληψη ρίσκου δεν "επιτρέπεται" από τους "αναπληρωματικούς" των μεγάλων χαρτοφυλακίων, μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει.

Και πότε θα ξεκαθαρίσει; Είναι σαφές ότι, ειδικά οι ξένοι, έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε αγορές με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ελληνική αγορά μπορεί εύκολα να κινηθεί με πολύ λίγα κεφάλαια. Και η παρούσα χρονική στιγμή δεν θεωρείται η κατάλληλη. Άλλωστε πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά και δεν προβλέπεται να κλείσουν εάν ο Αύγουστος δεν παρέλθει.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 832,78 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 825,80 μονάδων (-0,08%) και 833,19 μον. (+0,81%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 26,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 222 χιλ. τεμάχια.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,99%, στις 2.190,00 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.136,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,05% στις 1.080,65 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 4,27%, στα κρίσιμα επίπεδα των 2,20 ευρώ, με την Εθνική και τη Eurobank να κλείνουν στο +2,82% και +2,65% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Πειραιώς, ΕΕΕ, Attica Bank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Folli Follie. 

Η Jumbo και η Τιτάν, στον αντίποδα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 1,05% και 1,07% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Φουρλής, Motor Oil, Σαράντης, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Grivalia.