Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται αντιμέτωπες με το σενάριο διόρθωσής τους, και μάλιστα με άτσαλο τρόπο, από τα ιστορικά τους υψηλά, όπως ο γερμανικός Dax ή η αγορά της Νέας Υόρκης, όλα δείχνουν ότι και το επόμενο διάστημα το Χ.Α. θα συνεχίσει να… υπολειτουργεί και οι μετοχές να απαξιώνονται.

Για την περίπτωση δε της Ελλάδας, όλοι έχουν βάλει τα… δυνατά τους να στείλουν την επενδυτική δραστηριότητα στο ναδίρ. Η κυβέρνηση, με την υπέρμετρη φορολογία, καθώς ειδικά ως προς τη διανομή των κερδών ο συντελεστής το 2017 θα ανέβει στο 15% από 10%. Επίσης οι δανειστές, και ειδικά ο SSM, που έδωσε παράταση έως τις 21 Οκτωβρίου για να αντικατασταθούν οι διοικήσεις των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του «ΜΡ» ότι δεν βρίσκουν στελέχη για να αναλάβουν τα ηνία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι επιλογές των δανειστών στέλνουν το μήνυμα στις αγορές ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σκορποχώρι, τη στιγμή μάλιστα που τα NPLs ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και τα NPEs πλησιάζουν τα… 120 δισ. ευρώ!

Οπότε γεννάται το ερώτημα: Ποιος τρελός θα έρθει να βάλει τα λεφτά του σε μια αναδυόμενη αγορά όπως η ελληνική, η οποία αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού; Με τον τζίρο του Χρηματιστηρίου να έχει κάτσει σε επίπεδα… παραλίας, στα επίπεδα των 30-40 εκατ. ευρώ ημερησίως, και με κινήσεις περισσότερο συντήρησης των επενδυτικών θέσεων, ειδικά στις τράπεζες, όλα επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι αποτελεί τον προάγγελο ενός ακόμα επικίνδυνου χρηματιστηριακά χειμώνα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

«Αν κάπου σήμερα βγαίνουν λεφτά στην Ελλάδα, είναι στην αγορά των ομολόγων», σημειώνει ο Θ. Κρίντας, γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 19% όπου είχε φθάσει η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας, μετά την επιβολή των capital controls, πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά και στο μεσοδιάστημα, όσο κρατούσε η «ηρωική» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, πλέον κινείται στα επίπεδα του 8%, έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον έμπειρο διαχειριστή, «οι ξένοι διακρατούν αυτές τις θέσεις που έχουν χτίσει στα ομόλογα και με την παραμικρή επιβεβαίωση από τους ξένους οίκους το 8% σήμερα μπορεί να γίνει 6%, σχεδόν όσο δανείστηκε η χώρα το 2014. Ακριβά μεν, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το ύψος από το οποίο κατεβαίνουν οι αποδόσεις, από πού έρχονται».

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, άλλωστε, με το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και εν μέσω του τρίτου πακέτου διάσωσης από το 2009, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές έως το επόμενο καλοκαίρι, προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι η χώρα στέκεται και πάλι στα πόδια της.

Μόνο που η τελευταία προσπάθεια το 2014 αποδείχθηκε λάθος κίνηση για όσους επέλεξαν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους: Οι τιμές των ομολόγων γρήγορα υποχώρησαν και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τις τιμές έκδοσής τους, κάτι που σημαίνει ότι πολλά funds συνεχίζουν μέχρι σήμερα να μετρούν ζημίες.

Μια ένδειξη ότι η Ελλάδα περνά το σημείο καμπής ήταν ότι η Γενική Κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ. ευρώ για το επτάμηνο του 2016, πολύ πάνω από τον στόχο των 874 εκατ. ευρώ, σημειώνει το Reuters, το οποίο επίσης στέκεται στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η ελκυστικότητα των ελληνικών χρεογράφων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές της.

Γιατί οι ξένοι παραμένουν εκτός

Σύμφωνα με την αγορά, οι ξένοι έχουν βγάλει από τα monitors την Ελλάδα. Οι λόγοι είναι γνωστοί (δύο από αυτούς παρατέθηκαν στην αρχή), αλλά το recovery story χωρών όπως η Ιταλία είναι πιο πειστικό σε σχέση με αυτό της Ελλάδας, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2008, έχει χάσει επισήμως το 25%-27% του ΑΕΠ της και της έχουν επιβληθεί τρία Μνημόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορεί πάντως να παραβλέψει κανείς ότι τα παραδοσιακά επενδυτικά συγκροτήματα, όπως η Citigroup, η Deutsche Bank, η Fairfax, ο Πόλσον, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Qatar και η Fidelity, παραμένουν εδώ και χρόνια επισήμως καταγεγραμμένοι επενδυτές στα μετοχολόγια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της Jumbo, των Folli Follie, του Μυτιληναίου και της Coca-Cola. Κι αυτό αποτελεί τη «μαγιά» για το μέλλον. Προς το παρόν, όμως, το χρήμα ανακυκλώνεται στις ίδιες θέσεις από τα ίδια επενδυτικά σχήματα. 

Ενας επιπλέον λόγος που οι ξένοι παραμένουν εκτός Χ.Α. είναι ότι θέλουν να μάθουν τους νέους «κανόνες» του παιχνιδιού για την Ελλάδα (διοικήσεις, ΤΧΣ, «κόκκινα» δάνεια). Και μέχρι να «γραφτούν» οι κανόνες, οι ξένοι θα περιορίζονται σε κινήσεις trading.

Παράλληλα, όμως, με την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η αγορά για τις αυξήσεις κεφαλαίου στις ιταλικές και τις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων στη γειτονική χώρα θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς την ελληνική αγορά. «Όλα δείχνουν ότι θα βράζουμε στο ζουμί μας για μεγάλο διάστημα», σημειώνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακής, Π. Ζαμάνης. Κατά την άποψη του χρηματιστή, «οι ενεργοί επενδυτές δεν θα πρέπει να αφήνουν καμία ευκαιρία που δημιουργείται στο ταμπλό να πηγαίνει χαμένη». Πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις που θα προκύψουν θα προέλθουν από το… επίμονο trading!

*Από την εφημερίδα "Money Pro" των Παραπολιτικών