Με απώλειες αποχαιρετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Το βαρύ κλίμα σε Ευρώπη στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος δημιούργησε ακατάλληλες συνθήκες για trading, μειώνοντας σημαντικά τη συμμετοχή των ξένων στον τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Η λήξη των παραγώγων οδήγησε τον γενικό δείκτη στο -1,10% ενδοσυνεδριακά και τον τραπεζικό δείκτη ακόμη και στο -2,26%. Μάλιστα, οι συναλλαγές στο κρίσιμο τέταρτο 13:45-14:00 επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος και σήμερα διακίνησε 26,5 εκατ. μετοχές, από τα 34,6 εκατ. τεμάχια συνολικά.

Ωστόσο, εάν εξαιρεθεί η λήξη των παραγώγων, η υπόλοιπη συνεδρίαση ήταν μάλλον "νωθρή" στη συναλλακτική της δραστηριότητα, με την αγορά να ενεργοποιείται μόνο όταν η πτώση έδειχνε να λαμβάνει διαστάσεις. Βέβαια, για τις άμυνες δεν χρειάστηκαν να αναλωθούν σημαντικά κεφάλαια, ειδικά για τις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες τους.

Παράλληλα, οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν κυρίως σήμερα είχαν διεθνές "πρόσημο", με το ευρωπαϊκό κλίμα να εξακολουθεί να επηρεάζει το ΧΑ, όπως έχει συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο. Άλλωστε, ελλείψει εσωτερικών εξελίξεων, στην καρδιά του Αυγούστου, είναι αναμενόμενο το ΧΑ να επηρεαστεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τις διορθώσεις στην πλειονότητα των τίτλων να δίνουν στην αγορά την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου ο κρίσιμος Σεπτέμβριος να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επενδυτική νηφαλιότητα.

Το ζητούμενο της επόμενης εβδομάδας επομένως θα είναι εάν το ΧΑ, καταφέρει να υψώσει τα αναχώματά του, προκειμένου να δεχτεί τις αναταράξεις των διεθνών αγορών. Εάν οι ανησυχίες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία, αλλά και τις δυσκολίες της διοίκησης Trump στις ΗΠΑ, δεν αποκλιμακωθούν, το ΧΑ ίσως βρεθεί σε δυσμενή θέση στα ξένα χαρτοφυλάκια, καθώς θα συνεχιστεί το de-risking, με τη "ρηχότητά" του να μη βοηθά ιδιαίτερη στη διαφύλαξη των κεκτημένων.

Στο μεταξύ σήμερα, το ΧΑ αναμένει τις  εκτιμήσεις του οίκου Fitch Ratings για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έξοδος της χώρας στην αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα προσμετρηθούν στο report της Fitch. Ο οίκος μέχρι σήμερα αξιολογεί την ελληνική οικονομία με τη βαθμίδα "CCC", δίνοντας σταθερές προοπτικές (outlook).

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 824,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 822,93 μονάδων (-1,10%) και 829,80 μον. (-0,27%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,44 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,06%, στις 2.164,82 μονάδες, ενώ στο +0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.138,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,05% στις 1.049,43 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,16%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,41%.

Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank, αν και προσπάθησε, έκλεισε τελικά με απώλειες 2,94%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με 2,31% και την ΕΧΑΕ με -2,27%. Απώλειες 2,23% σημείωσε η Πειραιώς, η Aegean έχασε 2,22%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλή. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Jumbo και ΟΤΕ, με τις Motor Oil και ΔΕΗ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Μικρά κέρδη για τις πέντε θετικές μετοχές του FTSE 25, τις Folli Follie, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Σαράντη και Τιτάν.