Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από ενδεχόμενες κατασχέσεις από την εφορία έχουν οι πολίτες, σε περίπτωση που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. 

Οι κατασχέσεις επιβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς παρόλα αυτά όμως τα ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα, αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Οι κατασχέσεις που διενεργούνται είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα διογκωθούν, καθώς στο ήδη βεβαρημένο οικονομικά περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι καλοκαιρινές υποχρεώσεις, δηλαδή, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Βροχή καταγγελιών

"Σαρώνουν" καθημερινά οι  καταγγελίες , τα παράπονα , η απελπισία και τα νεύρα , για τις τράπεζες,  προς την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,από καταναλωτές ,που πήγαν στα ΑΤΜ των τραπεζών ,για  να  εισπράξουν τον μισθό ή την σύνταξη τους  και τον βρήκαν  κατασχεμένο, μη μπορώντας να αντλήσουν και το παραμικρό  ευρώ , με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα τους, επειδή είχαν απλήρωτη 'η απλήρωτες δόσεις ,των δανείων τους.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ. Ι. Μελάκη τονίζει ότι «είναι κοινωνικά άδικο και ηθικά απαράδεκτο ,αυτό που συμβαίνει με τις πρακτικές  και την καταχρηστικότητα των κινήσεων των τραπεζών , σε πολίτες πληγμένους από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης της χώρας, τα τελευταία εφτά χρόνια». Συνεχίζει η ίδια λέγοντας πως «είναι  φανερό ότι η ανεργία και η φτώχεια, οδηγεί  καθημερινά εκατοντάδες  δανειολήπτες να μην μπορούν να είναι συνεπείς , με την ομαλή πληρωμή της δόσης  των δανείων ή των πιστωτικών καρτών τους, με αποτέλεσμα  αν τυχόν κατατεθεί στο λογαριασμό τους ακόμα και  ένα  μικρό ποσό από μισθό, να γίνεται αυτόματη κατάσχεση από την Τράπεζα, πράξη μη νόμιμη , σύμφωνα με το άρθρο 982 του  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η κατάσχεση μισθού ή σύνταξης, ολόκληρου ή μέρους αυτού, δεν μπορεί να γίνει για οφειλές σε τράπεζες, από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Για τέτοιου είδους χρέη, ο μισθός ή η σύνταξη παραμένουν ακατάσχετα.»

 

Τα βήματα προστασίας

Οι φορολογούμενοι σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα λιγοστά χρήματά τους από το «δόκανο» της εφορίας μπορούν να προβούν στις εξής κινήσεις:

  1. Η πρώτη αφορά στη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στην τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται το εισόδημα μέχρι το ποσό των 1.250 ευρώ. Συγκεκριμένα, δηλώνουμεστο TaxisNet ,ένα τραπεζικό λογαριασμό και μία τράπεζα ,ως ακατάσχετον λογαριασμό, εάν δεν μπορούμε λόγω έλλειψη γνώσης της τεχνολογίας, το ζητούμε να το πράξει τούτο ,ο λογιστής μας.
  2. Εκτυπώνουμετην δήλωση  του ακατάσχετου λογαριασμού και την προσκομίζουμε συνημμένα, στην αίτηση προς την τράπεζα ,που τηρείται ο λογαριασμός μας.