Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα επιφέρει επιπλέον επιβαρύνσεις, διαβεβαιλωνει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8».

«Όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά το 2018 -και όχι το 2017- και συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού, με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα» τόνισε, αναφερόμενη στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σημειώνεται ότι ένα από τα δεκάδες προαπαιτούμενα (prior actions) που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τη β’ αξιολόγηση, προβλέπει την αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, η κα Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις θα είναι οι τελευταίες. «Οι χρηματοροές είναι κανονικές και μάλιστα πηγαίνουν καλύτερα από τα έσοδα του ΕΦΚΑ» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη, με βάση τις προβολές που έχουμε μέχρι το 2030».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η τωρινή παρέμβαση, ύψους 1% του ΑΕΠ, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.