Σύμβολο ελπίδας στο Μεξικό, που πενθεί τουλάχιστον 248 θύματα του φονικού σεισμού, έγινε από χθες η δωδεκάχρονη «Φρίντα Σοφία», εγκλωβισμένη έως αργά χθες στα ερείπια του τετραώροφου σχολείου «Ενρίκε Ρεμπσαμέν». Στο δημοτικό σχολείο στο Μέξικο Σίτι, που χαρακτηρίζεται πλέον «Σημείο Μηδέν» του Μεξικού, έχασαν τη ζωή τους, κατά το BBC, τουλάχιστον 21 παιδιά και τέσσερις ενήλικες. «Είμαστε όλοι μαζί σου!» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μικρή «Φρίντα Σοφία» (αν και η μεξικανική εφημερίδα «El Universal» υποστηρίζει ότι τα σωστικά συνεργεία άκουσαν λάθος το όνομά της και δεν υπάρχει στο σχολείο παιδί με αυτό το όνομα), που έγινε πρώτο θέμα στο Διαδίκτυο, με 200.000 tweets σ’ όλο τον πλανήτη, όταν χθες οι διασώστες τής ζήτησαν να κουνήσει το χέρι και να πει το όνομά της κι εκείνη ανταποκρίθηκε... Την είδηση ότι η 12χρονη ήταν ζωντανή και ότι τα συνεργεία, που δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο, κατάφεραν να της δώσουν νερό και οξυγόνο, όπως μεταδίδει το δίκτυο ABC, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Δημόσιας Εκπαίδευσης Αουρέλιο Νίνιο.

Για τον εντοπισμό της κοπέλας, που πιθανολογείται ότι είχε βρει καταφύγιο κάτω από ένα τραπέζι από γρανίτη, χρησιμοποιήθηκε θερμικός σαρωτής, που έδειξε ότι, πιθανότατα, υπάρχουν άλλοι δύο άνθρωποι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Συνολικά, οι άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη στο σχολείο είναι, κατά την «Daily Mail», 30 παιδιά και οκτώ ενήλικες! «Από το εσωτερικό του σχολείου ακούγονται συγκεχυμένοι ήχοι, αλλά δεν ξέρουμε αν προέρχονται από την κατάρρευση του κτιρίου ή από εγκλωβισμένους», δήλωνε χθες ένας από τους εθελοντές που εργάζονται μέρα-νύχτα για τον εντοπισμό επιζώντων.
Τραγικό θάνατο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Los Angeles Times», βρήκαν 11 άτομα στην πόλη Ατζάλα, όταν η εκκλησία όπου βρίσκονταν για τη βάφτιση της μικρής Ελιντέτ Τόρες ντε Λεόν κατέρρευσε από τον σεισμό. Συγκίνηση στο Διαδίκτυο προκαλεί, όμως, και το βίντεο ενός σκύλου που ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια του Μεξικού.