Μειωμένο κατά 2,73% θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ. 

Η μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων σούπερ μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα).

Αναλυτικά και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η τιμή του αρνιού το Πάσχα καταγράφει υποχώρηση κατά 6,06%, με την αντίστοιχη υποχώρηση στην τιμή του κατσικιού να οριοθετείται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα (8,22%). Παράλληλα, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του κοτόπουλου. Η μοναδική αυξητική τάση στην εν λόγω κατηγορία εντοπίζεται στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας (4,44%).

Μικρή πτώση (-0,58%) παρατηρείται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με το 2016, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να εντοπίζονται στα κρεμμύδια (-26,19%) και στο κουνουπίδι (-23,08%), ενώ στον αντίποδα οι κυριότερες αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στα αγγούρια (30%) και στα κολοκυθάκια (22,11%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων από το 23% στο 24%.

Το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%), αντισταθμίζεται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού έξι έως οκτώ ατόμων υπολείπεται του αντίστοιχου περσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό κόστος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των κρεατικών. 

Τα νηστίσιμα

Το ΙΝΕΜΥ διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων προϊόντων, τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική υποχώρηση σε σχέση με την περσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 3,33%.

Ειδικότερα, οι τιμές των φρέσκων θαλασσινών (καλαμάρια, χταπόδια) είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2016, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, άνοδο καταγράφουν οι ελιές (7,50%) και τα ντολμαδάκια (2,99%), σε αντίθεση με τις τιμές στο τουρσί (-6,86%).

ΙΕΛΚΑ: Στα 5,30 ευρώ η κατώτατη τιμή του αρνιού

Στα 5,30 ευρώ/κιλό διαμορφώνεται η κατώτατη τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), εν όψει του πασχαλινού τραπεζιού.

Την ίδια ώρα, η μέση τιμή του αρνιού ανέρχεται στα 5,50 ευρώ ανά κιλό, ενώ η αντίστοιχη τιμή για το κατσίκι αυξάνεται στα 6,50 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2017, στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, υπολογίζεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς διαδραματίζει η ένταση των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες, με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ.

Τέτοιου είδους πρακτικές εκτιμάται ότι παρέχουν επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το τυπικό καλάθι του Πάσχα, τη Μεγάλη Εβδομάδα υπάρχει κάποια εκπτωτική προωθητική ενέργεια, αρκετές από τις οποίες αγγίζουν ακόμη και το 50%.