Στην υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) σε Ελλάδα και Βουλγαρία προχωρά η διακρατική Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), επενδύοντας 31,1 εκατ. ευρώ σε ομολογιακό δάνειο της εταιρείας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει επέκταση, εκσυγχρονισμό και περιβαλλοντικές βελτιώσεις του δικτύου λιανικής της εταιρείας, ενώ η έκδοση του ομολογιακού δανείου είναι η πρώτη συναλλαγή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς ενημερωτικών δελτίων της ΕΕ.

Το συνολικό ύψος του ομολόγου δύο δόσεων ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, με την Παρευξείνια Τράπεζα να συμμετέχει στη δεύτερη δόση, ύψους 74,5 εκατ. ευρώ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές. Από την έναρξη των εργασιών της στην Ελλάδα, η Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκρίνει πάνω από 470 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 20 έργα στη χώρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τράπεζα αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από 150 εκατομμύρια σε έξι επιχειρήσεις, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αερολιμένων, της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων κλπ.

Η Ελλάδα είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος δανειολήπτης της Τράπεζας, μετά την Τουρκία και τη Ρωσία. Σχεδιασμός για περαιτέρω αύξηση της υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας Ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί (Ihsan Ugur Delikanli), εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος των ΕΛΠΕ και τη συμβολή της τράπεζας στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου και πρόσθεσε: "η συμβολή στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δυσχερούς περιόδου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα και είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε την επιστροφή της οικονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα.

Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας στην ελληνική οικονομία". Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γρηγόριος Στεργιούλης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., πρόσθεσε: "Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών που δραστηριοποιείται. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που συνεργαστήκαμε με την Παρευξείνια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού μας προγράμματος και προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον."

Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές, συμμετοχές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και εμπορίου στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-μέλη της. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ