Σε «καραντίνα» τουλάχιστον ενός έτους πρέπει να μπει ο «χτυπημένος» από τη ρύπανση Σαρωνικός, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μαζούτ δεν θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υδρογονάνθρακες έχουν αποδειχθεί καρκινογόνοι, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι μόνο των ψαριών, αλλά και των οστρακοειδών και τυχόν παραγώγων των ψαριών, όπως το ιχθυέλαιο και το ιχθυάλευρο. Το τελευταίο παρασκευάζεται από ψάρια μη βρώσιμα για τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για κοτόπουλα (και άλλα πουλερικά), χοίρους και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο διατροφικός εφιάλτης «ζωντανεύει», με τον κίνδυνο σε πρώτη φάση να αφορά τα αφρόψαρα, αλλά έπεται συνέχεια, όπως λέει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο Μάνος Δασενάκης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί χρόνια πρόεδρος (νυν μέλος) του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων: «Πολλά από τα αφρόψαρα ήδη χάθηκαν. Οταν όμως το πετρέλαιο παραμείνει και κατακαθίσει, σειρά παίρνουν τα ψάρια του βυθού, όπως γλώσσες, μπαρμπούνια και χταπόδια». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε οστρακοειδή (μύδια, στρείδια και αχιβάδες), καθώς «δεν μπορούν να μετακινηθούν και, άρα, να αποφύγουν τη ρύπανση. Βρίσκονται κάτω από την άμμο, επιζούν και φιλτράρουν τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να βιοσυσσωρεύουν. Αν στην περιοχή γίνεται οστρακαλιεία, είναι πρόβλημα – πρέπει να παυθεί μέχρι νεοτέρας».

Δεν είναι, όμως, μόνο τα ψάρια, καθώς εκφράζονται φόβοι και για ζωοτροφές που παρασκευάζονται από προϊόντα της θάλασσας, όπως το ιχθυάλευρο, με το οποίο τροφοδοτούνται κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας. Αν και οι πρώτες ύλες συνήθως προέρχονται από τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Βαλτική, ο κ. Δασενάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι, αν υπάρχουν Ελληνες παρασκευαστές ιχθυάλευρου με πρώτη ύλη από τον Σαρωνικό, θα πρέπει να σταματήσουν, καθώς «σίγουρα αυτό αφορά την τροφική αλυσίδα»!

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προτιμούν ψάρια και θαλασσινά από άλλες περιοχές, καθώς και από ιχθυοκαλλιέργειες ή κατεψυγμένα, ενώ ο καθηγητής Μάνος Δασενάκης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας δικτύου διαρκούς παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ενός συστήματος για τη δραστική αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτή του «Αγία Ζώνη ΙΙ»: «Εχουμε τις υποδομές, έχουμε και τον εξοπλισμό και κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει βαθυσκάφος. Είναι μια καλή ευκαιρία να ενεργοποιηθεί ξανά».