«Μολών λαβέ» είναι η απάντηση των δημάρχων της χώρας στην απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσουν τα αποθεματικά τους, που ξεπερνούν τα 200.000.000 ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα διαχειρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα τάχθηκαν, όπως και το 2015, κατά της κυβερνητικής απόφασης, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να δηλώνει: «Αν θέλει η κυβέρνηση να πάρει τα χρήματά μας, να κάνει νόμο και να μας τα πάρει. Εμείς δεν τα δίνουμε. Μολών λαβέ».
Στην απόφασή της η ΚΕΔΕ, αφού καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης που ενεργοποίησε εκ νέου την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2015 (πάλι είχαν αρνηθεί) για να εξοικονομήσει χρήματα λόγω της… περήφανης διαπραγμάτευσης, καλεί τους δημάρχους όπως και πριν από δύο χρόνια έτσι και τώρα να μην καταθέσουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι όσοι δήμοι έχουν αποθεματικά αυτά είναι χρήματα των δημοτών τους και όχι του κράτους.

Στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τραγέλαφο που πρέπει να σταματήσει», επισημαίνοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιο ώριμη από ποτέ, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και όχι να επιδιώκει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που τόνισε πως «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες. Οπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν».