Σε εφιάλτη για ολόκληρο τον Σαρωνικό εξελίσσεται η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τo ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ στη Σαλαμίνα, το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων. Από το βράδυ της Δευτέρας το μαύρο «τσουνάμι» της ρύπανσης ξέφυγε προς Φρεαττύδα και Πειραϊκή θέτοντας σε συναγερμό τις τοπικές αρχές. Χθες το μεσημέρι η θάλασσα μαύρισε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με το μαζούτ και την πίσα να καλύπτουν την ακτογραμμή, αναδίδοντας έντονη δυσοσμία. Η ρύπανση απλώθηκε προς τις πλαζ του Ελληνικού, σκέπασε τις ακτές της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά, προκαλώντας απόγνωση σε κατοίκους και καταστηματάρχες.

«Είναι πολύ άσχημη η εικόνα και πολύ έντονη η οσμή. Από τις 12 (σ.σ.: χθες) το μεσημέρι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στη Γλυφάδα. Μπροστά από τις ταβέρνες, η παραλία μοιάζει με δεξαμενή πρατηρίου καυσίμων. Ολοι είμαστε απελπισμένοι. Συνδράμουμε με ό,τι μέσα μπορούμε το Λιμεναρχείο, ήρθε και ένα ειδικό σκάφος ιδιωτικής εταιρείας που κάνει άντληση, αλλά η μάχη είναι άνιση» είπε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και πρόσθεσε:

«Τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες και κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προστατέψουμε τη μαρίνα ώστε να μη γίνουν ζημιές στα σκάφη».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι τον διαβεβαίωναν ότι το πρόβλημα ελέγχεται και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στη Γλυφάδα! Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, μετά τη διαχείριση της κρίσης θα έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών: «Αυτή τη στιγμή ακόμα διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Η ρύπανση έπρεπε να ελεγχθεί σε αρχικό στάδιο, ώστε να μη διαχυθεί η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό. Μακάρι να γίνει πλήρης επανόρθωση. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής υποστήριξε, μιλώντας στον «Real Fm», ότι δεν υπήρξε αργοπορία στην αντιμετώπιση της κατάστασης. «Η κηλίδα είχε περιοριστεί την Κυριακή το πρωί στη Σαλαμίνα. Δεν υπήρχε άλλο σημείο το οποίο να είχε αναφερθεί. Είχαν μπει φράχτες, αλλά φαίνεται, αυτό που λένε οι ειδικοί, υπάρχει η δυνατότητα από τα υπόγεια ρεύματα, ένα ποσοστό από εκεί να μετακινήθηκε λόγω του καιρού» είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Οι κάτοικοι και κυρίως οι αλιείς της Σαλαμίνας, ωστόσο, κάνουν από την πρώτη στιγμή λόγο για εγκληματική ολιγωρία του υπουργείου Ναυτιλίας, που άργησε να στείλει απορρυπαντικά μέσα, πριν η ρύπανση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην επιχείρηση καθαρισμού των ακτών συμμετέχει και το σκάφος ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill, που εστάλη στη Σαλαμίνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας Περιβάλλοντος, ενώ σε όλη την ακτογραμμή από τον Πειραιά μέχρι τη Γλυφάδα δημοτικές αρχές και εθελοντικές ομάδες προσπαθούν με ό,τι μέσο διαθέτουν να διώξουν την πίσσα από τις παραλίες.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Διονύση Καλαματιανό, να επιμένει μετά τη σύσκεψη ότι η κινητοποίηση των λιμενικών αρχών ήταν άμεση.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη» εκφράζει τη λύπη της, ενώ ανήσυχοι εμφανίζονται οι περιβαλλοντολόγοι. «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία -διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών- παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης» ανέφερε το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Αθανασία Αγγελοπούλου