Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της μεταφοράς των δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο «Noor One», μία σημαντική εξέλιξη δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση διακίνησης μιας από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, κλείνοντας το «κεφάλαιο» των χρηματοδοτών, οι οποίοι με βάση την πρωτόδικη δικαστική απόφαση δεν είχαν εντοπιστεί. Η 3η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, Ασπασία Αλβανού, εξέδωσε χθες εντάλματα σύλληψης για δύο Τούρκους, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται πίσω από την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της μεταφοράς της ηρωίνης.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία, αν και ήρθε με καθυστέρηση δύο ετών, ουσιαστικά βάζει τέλος στη φημολογία περί ύπαρξης Ελληνα χρηματοδότη και στη σκευωρία που στηνόταν προκειμένου να εμπλακεί στην υπόθεση το όνομα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τους δύο αλλοδαπούς, που πλέον καταζητούνται από τις ελληνικές αρχές, έχει κατονομάσει ο Μάκης Γιαννουσάκης σε απόρρητη κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2015, δείχνοντας τα συγκεκριμένα πρόσωπα ως «εγκεφάλους» της μεταφοράς του φορτίου. Ωστόσο, από τότε μέχρι και χθες δεν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, γεγονός το οποίο προκαλεί εντύπωση.

Ειδικότερα, στην απόρρητη κατάθεσή του ο Μ. Γιαννουσάκης υπέδειξε τον Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι (Γκαμάλ) και τον Φαρντίν Ριγκαμπάτι (Αλεξ) ως τους χρηματοδότες της μεταφοράς της ηρωίνης, ενώ είχε προσκομίσει και βίντεο από συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. «Αυτοί οι δύο που φαίνονται στο βίντεο τα ονόματα που μου συστήθηκαν είναι Γκαμάλ και Αλεξ. Μου είπαν ότι είναι αδέλφια και ο δεύτερος έχει εστιατόριο στην Αγγλία (…). Αυτά τα στοιχεία που προσκόμισα είναι τα μοναδικά που πιστοποιούν ποιοι είναι οι χρηματοδότες της ηρωίνης, ενώ χαρακτηριστικά στο 16 δευτερολέπτων βίντεο ακούγονται να πιστοποιούν τις λεπτομέρειες της φόρτωσης των ναρκωτικών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μ. Γιαννουσάκης στην ένορκη κατάθεσή του, την οποία επανέλαβε και το 2016 αλλά και εντός του καλοκαιριού του 2017, όταν κλήθηκε από την ανακρίτρια Πειραιά, Ασπασία Αλβανού.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει στις δικαστικές αρχές ο Μ. Γιαννουσάκης, ο οποίος, σε πρώτο βαθμό, έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και οκτώ έτη για την υπόθεση του «Noor One», o «Γκαμάλ» είναι ο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος το 2007 είχε συλληφθεί για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης και το 2014 δολοφονήθηκαν η 19χρονη κόρη του και ο οδηγός του, εγκληματική ενέργεια που, σύμφωνα με τον ίδιο και την τουρκική αστυνομία, σχετίζεται με την υπόθεση του «Noor One». Από την άλλη, ο «Αλεξ» φέρεται να είναι ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος διατηρεί εστιατόρια στο Λονδίνο και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας.