Το τρίτο μνημόνιο, αυτό που κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη μετά τις παλινωδίες Τσίπρα – Βαρουφάκη, ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 με τις ψήφους της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Μολονότι με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία, κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και Γεννηματά είχαν κρατήσει τότε διαφορετική στάση. Ακολούθως, μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο έχουν περάσει χάρη σε αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ ειρωνικά αποκαλεί «Μένουμε Ευρώπη».

Τι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα; Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε στη Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια παρότι ήξερε πως θα τα καταψηφίσει ο κυβερνητικός του εταίρος, βασιζόμενος στη συνέπεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, ο Καμμένος «πουλούσε» στο ακροατήριό του συνέπεια, λέγοντας ότι οι ΑΝΕΛ δεν στήριξαν τη δημιουργία τεμένους, δεν συμφώνησαν με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών κ.λπ. Και έτσι, αμφότεροι ήταν ικανοποιημένοι. Με ξένα κόλλυβα, ο Τσίπρας έκανε το «προοδευτικό» του κομμάτι και ο Καμμένος το «πατριωτικό» του καθήκον.

Κάποια στιγμή, όμως, το κορόιδα ξυπνούν και αντιδρούν. Οπως συνέβη με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που επιτέλους αποφάσισαν να μη στηρίζουν κυβερνητικές επιλογές αν αυτές δεν ψηφίζονται και από τους ΑΝΕΛ. Σου λέει, δεν μπορεί εμείς να βάζουμε συνεχώς πλάτη ενώ μας έχουν χρεώσει τα πάντα και να μας κατηγορούν από πάνω για ακροδεξιούς, νεοφιλελεύθερους, πουλημένους, μερκελιστές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το «ποτήρι των ΑΝΕΛ» ο ΣΥΡΙΖΑ θα το πιει από εδώ και πέρα μόνος του. Δεν ήταν, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που από το βήμα της ΔΕΘ χαρακτήριζε άριστη τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, έπλεκε το εγκώμιο του Π. Καμμένου και επικροτούσε τη συνέπειά τους; Ε, λοιπόν, στην πολιτική τζάμπα σχέδιο δεν υπάρχει. Δεν επιλέγεις α λα καρτ σύμμαχο. Τον Καμμένο τον παίρνεις ολόκληρο. Με τις ρατσιστικές του εξάρσεις, με τα συνωμοσιολογικά του παραληρήματα, με τις σχέσεις του με ισοβίτες και εμπόρους ναρκωτικών κ.λπ. Και τον πληρώνεις ακριβά, άσε που η ντροπή της συνεργασίας με αυτό το κόμμα δεν θα ξεπλυθεί εύκολα.

Η, έστω και καθυστερημένη, σοφή απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί της ουσίας απομονώνει πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Και συμβάλλει καταλυτικά ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.