Να, λοιπόν, που καλό είναι να ταξιδεύουν συχνά στην Ευρώπη οι Ελληνες πολίτες και ειδικότερα όσοι είναι ή φιλοδοξούν να γίνουν πολιτικοί αξιωματούχοι στη χώρα μας. Διότι αυτό βοηθάει πολύ στο να μην τρομάζει εύκολα κανείς από τη βία και τις καταστροφές που προκαλούν συμμορίες κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να ισχυρισθεί ότι δεν προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στο κοινό η δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ναι, έτσι τα λένε!) ότι οι καταστροφές εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας στην οδό Ερμού ήταν απλώς «μεμονωμένα» περιστατικά, που άλλωστε συμβαίνουν καθημερινά στις πόλεις της Ευρώπης; Ταξιδεμένος άνθρωπος είναι ο κ. γενικός και σίγουρα ξέρει τι λέει. Οπου και να πας στην Ευρώπη, στο κέντρο των Παρισίων, του Λονδίνου, της Κοπεγχάγης, της Στοκχόλμης, του Ελσίνκι, της Βιέννης, βλέπεις συχνά τα βράδια ομάδες κουκουλοφόρων να «τα σπάνε» ή να μπαίνουν το πρωί σε μεγάλες τράπεζες για μια βόλτα διαμαρτυρίας για τα κακά του κόσμου τούτου ή να καίνε αυτοκίνητα, βλέπεις να «κατεβάζουν» βιτρίνες στο Καρτιέ Λατέν, ας πούμε, και μετά να μπαίνουν στη Σορβόννη, όπου και άσυλο και μόνιμη στέγη έχουν εξασφαλίσει.

Μα, και βέβαια, γίνονται αυτά στην Ευρώπη, δεν το ξέρατε, καημένοι αταξίδευτοι συμπατριώτες μου; Επρεπε, φαίνεται, να σας το αποκαλύψει ο καλός ο άνθρωπος, ο κοσμοπολίτης, κ. Δ. Αναγνωστάκης, για να το πιστέψετε, ε; Αντε, τέλος πάντων, είναι και συγκινητικός αυτός ο παραπονιάρικος επαρχιωτισμός σας…

Πώς; Τι κάνει η Αστυνομία; Θεέ μου, τι μπανάλ ερώτηση κι αυτή! Μα, προβαίνει σε «διακριτική παρακολούθηση»! Α, είναι ξεκάθαρες οι άνωθεν εντολές. Και μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις η Αστυνομία αδίστακτα και ανελέητα «απωθεί» τους κουκουλοφόρους. Πάλι με εντολή προϊσταμένων. Τι θέλατε, δηλαδή, να κάνει, βρε αθεόφοβοι; Να βαρέσει τους κουκουλοφόρους; Νέοι άνθρωποι είναι κι αυτοί, με τα όνειρά τους, με τα πιστεύω τους, με τις βαριοπούλες της οργής στα χέρια τους. Πολύ αιμοβόροι φοβούμαι πως γίναμε τελευταίως στην κοινωνία μας και ζητάμε την εφαρμογή των πιο σκληρών αστικών νόμων, που ορίστε που μας κατάντησαν στο κάτω κάτω! Διότι, γνωστόν είναι, και μην το αρνείστε, παρακαλώ, εσείς οι πιο έντονα διαμαρτυρόμενοι, ότι τελευταίως σας έχει πιάσει μια τρελή μανία για εφαρμογή των νόμων και για πάταξη τη βίας. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση, νομίζετε; Νομίζω ότι η δήλωση του κ. Αναγνωστάκη πρέπει να γίνει για όλους μας οδηγός σύνεσης και ψυχραιμίας, με ανοιχτό μυαλό, με πνεύμα ευρωπαϊκό.