Η Ευρώπη αντέχει. Αυτό δείχνουν οι μετέπειτα εξελίξεις του δημοψηφίσματος των Βρετανών και την απόφασή τους για αποχώρηση από την Ε.Ε. Και όχι μόνο αντέχει, αλλά τα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιου είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά στον τομέα της ανάπτυξης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει ότι διαψεύστηκαν, για πολλοστή φορά, οι Κασσάνδρες που επένδυαν στη λογική του ντόμινο και της καταστροφής. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι που μελετούν όλους τους δείκτες, και ιδίως αυτούς της ιδιωτικής οικονομίας, διαβεβαιώνουν ότι η κρίση που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση της Βρετανίας δεν μεταδόθηκε σε άλλες χώρες και δεν επηρέασε την οικονομία. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης και των προσλήψεων σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Ισπανία. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη, βεβαίως, στη Βρετανία, με μεγάλη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα τον επόμενο μήνα του δημοψηφίσματος, γεγονός που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25%.

Τι δηλούν τα παραπάνω; Πώς, ό,τι και αν λέμε, αλλά και όση κριτική και αν κάνουν κάποιοι στην Ε.Ε., παραμένει το πλέον ασφαλές σπίτι για κάθε χώρα. Το ίδιο ισχύει πρωτίστως για την Ελλάδα, κάτι που κατάλαβε, έστω και με καθυστέρηση, αλλά και με μεγάλο οικονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός. Διότι, από τη στιγμή που εξέλειψε οριστικά ο κίνδυνος αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ και έκλεισε η κρίσιμη αξιολόγηση, παρατηρείται μια σημαντική ροή επιστροφής χρημάτων στις τράπεζες, τα έσοδα πάνε αρκετά καλά, ενώ και η προώθηση του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων βοηθά στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν στη χώρα μας ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική για να βγούμε επιτέλους από την κρίση. Αρκεί να πάμε by the book, ανταμείβοντας σταδιακά τους πολίτες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος και, φυσικά, μειώνοντας τη ληστρική φορολογία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ας ελπίσουμε πως ο πρωθυπουργός, που πρόσφατα επισκέφτηκε τη Βουλγαρία, θα πήρε το μήνυμα της αποτελεσματικότητας της χαμηλής φορολογίας...