Οι γνωρίζοντες τα της οικονομίας αξιολογούν ως θετικό το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Ενεργοποιήθηκαν οι σχέσεις με τον γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για εισροή κεφαλαίων στη χώρα μας, ενώ ήδη η COSCO ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση των επενδύσεών της στο λιμάνι του Πειραιά.

Προφανώς, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος βοηθά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διαμόρφωση ενός κλίματος σταθερότητας. Από μόνα τους, ωστόσο, αυτά δεν αρκούν. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει κάνει στροφή αρκετών μοιρών και έχει εγκαταλείψει πολλές από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, θα πρέπει να ολοκληρώσει τα βήματα που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες.

Πρώτον, στον ανασχηματισμό του φθινοπώρου επιβάλλεται να απομακρύνει τους υπουργούς που σχεδόν σε καθημερινή βάση διαφοροποιούνται από συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπουργοί που πολεμούν τις ιδιωτικοποιήσεις ή στηρίζουν τις συντεχνίες στις προσπάθειες που κάνουν να διατηρηθεί το status quo. Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ότι είναι κωμικοτραγική η εικόνα του κ. Δρίτσα ή και άλλων υπουργούν που «κλαίνε» επειδή τα λιμάνια και τα αεροδρόμια «φεύγουν»; Αλήθεια, γνωρίζει, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται να δώσει στη Fraport τον κατάλογο με τον αριθμό των εργαζομένων;

Δεύτερον, θα πρέπει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο να αντιληφθούν ότι η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων σε μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οταν όλες οι γύρω χώρες έχουν πάρα πολύ χαμηλούς συντελεστές, δεν είναι δυνατόν εμείς να τους έχουμε στα ύψη, διώχνοντας όχι μόνο τους ξένους, αλλά και τους Ελληνες επιχειρηματίες.

Τρίτον, από τη στιγμή που προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθούν οι αγκυλώσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου. Εχουμε τις χειρότερες υπηρεσίες, που λειτουργούν απωθητικά για τον μέσο πολίτη, λόγω και της απίστευτης γραφειοκρατίας. Αυτά πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

Συμπερασματικά, η βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για τον κ. Τσίπρα συντελείται σταδιακά. Είναι ευθύνη του να ισχύσει το ίδιο για τους υπουργούς του και τα στελέχη της κρατικής μηχανής. Αν το αντιληφθούν όλοι, μόνο θετικά αποτελέσματα θα υπάρξουν, όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση.