Νέα θετική εμφάνιση κατέγραψε η αγορά ελληνικού κοσμήματος στις τελευταίες αναμετρήσεις των διεθνών οίκων, με τον Λαλαούνη να κατακτά ακόμα καλύτερη θέση σε σχέση με τις ξένες επωνυμίες υψηλής κοσμηματοποιίας.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε διπλή επιτυχημένη πώληση με την ίδια υπεραξία σε δύο διαφορετικά salerooms, σε Γενέυη και Λονδίνο.

Η πιο πρόσφατη συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου στον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη, όπου άλλαξε χέρια ένα σετ από περιδέραιο και σκουλαρίκια Ilias Lalaounis. Φτιαγμένο από χρυσό και λευκά διαμάντια (demi-parure) είχε αρχική τιμή εκτίμησης 4.000 με 7.000 ελβετικά φράγκα. Η αυξημένη ζήτηση, ωστόσο, έφερε την τελική του αξία στα 12.500 ελβετικά φράγκα (11.510 ευρώ).

Το συγκεκριμένο σετ είναι από την ενότητα με τα γεωμετρικά σχέδια, τα οποία, διαχρονικά, έχει αποδειχτεί πως συγκαταλέγονται στην κορυφή του συλλεκτικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αλλο ένα ίδιο σετ από περιδέραιο και σκουλαρίκια Ilias Lalaounis (χρυσός και λευκά διαμάντια demi-parure) είχε εμφανιστεί προς πώληση πριν από περίπου δύο μήνες (τέλη Μαρτίου) στο saleroom του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. Η αρχική τιμή της εκτίμησής του κυμαινόταν μεταξύ 4.800 και 7.489 στερλινών. Ομως, η τελική τιμή πώλησης είχε σκαρφαλώσει στις 11.875 στερλίνες (13.682 ευρώ).

Συνεπώς, παρατηρούμε από τη μια σιγουριά υπεραξίας στις μεταπωλήσεις κοσμημάτων Lalaounis και από την άλλη τάση στα σετ με γεωμετρικά σχέδια σε περιδέραιο και σκουλαρίκια από χρυσό και διαμάντια.

 

Ασφάλεια για τον επενδυτή

Αν ανατρέξει κανείς στις τιμές που έχουν αγγίξει τα σετ κοσμημάτων Lalaounis την τελευταία διετία, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για μια σταθερή υπεραξία, χωρίς νευρικές κινήσεις και ανισορροπίες στα επίπεδα των τιμών. Γεγονός που αναλυτές αγορών συνδέουν άμεσα με το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, την αγορά χρυσού.

Τον Ιούνιο του 2016, ένα κολιέ Lalaounis από χρυσό είχε αρχική τιμή εκτίμησης 3.000 στερλίνες, αλλά τελικά αγοράστηκε έναντι 8.125 στερλινών. Την ίδια χρονιά, είχε καταγραφεί διπλασιασμός για ένα σετ από περιδέραιο και δαχτυλίδι (demi-parure, μέγεθος K) αφαιρετικού σχεδίου. Η αρχική τιμή του ήταν 2.000 στερλίνες και άλλαξε χέρια προς 4.250 στερλίνες.

Ακόμα, υψηλές υπεραξίες είχαν συμβεί το 2015. Σε δημοπρασία κοσμημάτων και διαμαντιών μέσω Sotheby’s Νέας Υόρκης, η τιμή ενός σετ από περιδέραιο και μπρασελέ, από χρυσό 18 καρατίων και διαμάντια συνολικού βάρους 1,30 καρατίων, είχε ανέβει από τα 7.000 στα 11.250 δολάρια.

Αντίστοιχα, στο saleroom του Λονδίνου, ένα εντυπωσιακό σετ από κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλι και δαχτυλίδι Ilias Lalaounis από χρυσό σε σχέδιο κεφάλι κύκνου είχε εκτιμηθεί μεταξύ 6.500 και 7.500 στερλινών. Η έντονη πλειοδοσία, όμως, έστειλε την τελική του αξία στις 16.250 στερλίνες.