Πιο ευνοϊκή δείχνει η σημερινή κατάσταση στην ελληνική αγορά έργων τέχνης για τους art brokers, τους εμπόρους, τους συλλέκτες και τους επενδυτές, παρά για τους ιδιώτες-πωλητές.

Διότι, μετά την κάθετη πτώση των τιμών που επισφραγίστηκε από την τελευταία δημοπρασία στο Λονδίνο (Bonhams, Greek Sale Νοεμβρίου 2015), δεν είναι καλό timing για πώληση. Αυτό εφαρμόζεται από εκείνους που είναι σε θέση να αναμένουν κάποιους μήνες, και δεν έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν.Ο λόγος που ευνοούνται οι αγοραστές τώρα, είναι επειδή μέσα στον χαοτικό αυτό μύλο της υπερ-προσφοράς, κρύβονται «χρυσές» ευκαιρίες. Δηλαδή, πίνακες, που πληρούν τις περισσότερες προϋποθέσεις να αυξήσουν την αξία τους σε βάθος χρόνου. Και αυτό θα κληθούν να κάνουν στο κρίσιμο ραντεβού για την ελληνική αγορά.

Τη δημοπρασία Greek Sale που θα πραγματοποιήσει ο οίκος Bonhams στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου, ημέρα Τρίτη.

Φαβορί

Ακριβότερο σε τιμή εκτίμησης εμφανίζεται ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη «Winter», το οποίο έχει επιλεγεί και για το εξώφυλλο του καταλόγου της δημοπρασίας ως πρώτο φαβορί. Είναι λάδι σε καμβά (152x111,5 εκ.) και προέρχεται από ιδιωτική συλλογή Ευρωπαίου. Ο πωλητής του, σε συνεννόηση με
τον οίκο, αναμένει να του αποφέρει από 120.000 έως 180.000 ευρώ. Αρκετοί, ωστόσο, είναι οι έμποροι που ανησυχούν πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να σημειώσει υπεραξία το έργο και πως είναι μεγάλο ρίσκο η δημοπράτησή του.

Στα υψηλά estimates καταγράφεται και ο πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «Repairing an ancient theater» (ακρυλικό σε καμβά, 80x110 εκ.), υπογεγραμμένο και χρονολογημένο στο κάτω αριστερό μέρος ως «GHIKA 1982». Εχει παρουσιαστεί σε έκθεση το ’84 στην Γκαλερί 3 στην Αθήνα, ενώ αναφέρεται και σε κάποιες δημοσιεύσεις. Η τιμή του κυμαίνεται από 70.000 έως 100.000 στερλίνες.

Ενα έργο που ενδέχεται να σταθεί πλάι στους μεγάλους πρωταγωνιστές του Greek Sale είναι ο πίνακας του Μιχάλη Οικονόμου «Fishing boats at sunset» (70x98,5 εκ.), με υπογραφή «M. Economou» χαμηλά αριστερά. Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 στερλινών.

Μεταξύ 60.000 και 80.000 στερλινών κυμαίνεται η τιμή εκτίμησης του «Children’s symphony» του Γιώργου Ιακωβίδη, μια από τις καλύτερες επιλογές του οίκου. Τα έργα του Ιακωβίδη έχουν καταγράψει πολύ καλές τιμές πώλησης, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους Ελληνες συλλέκτες εκείνων που ζουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λονδίνο. Το συγκεκριμένο έργο είναι λάδι σε καμβά (72x97 εκ.) και χρονολογείται το 1894. Ως υπογραφή, φέρει τα αρχικά του ζωγράφου στο πάνω δεξί μέρος, ενώ οι πληροφορίες του οίκου αναφέρουν πως υπήρχε σε ιδιωτική συλλογή από το 1940. Εκτιμάται από 60.000 έως 80.000 στερλίνες. Οι ειδικοί του οίκου τονίζουν το γεγονός ότι το 2006 είχε παρουσιαστεί σε αναδρομική έκθεση του ζωγράφου στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, ενώ δεν διστάζουν να το χαρακτηρίσουν μέχρι και star lot της δημοπρασίας.

Ευκαιρίες

Περιθώριο για μελλοντική αξία μεταπώλησης με ανοδική τάση δείχνει να έχει, σύμφωνα με τις πηγές της «Ε», ο πίνακας του Γαΐτη με τίτλο «Les Stylites» (λάδι σε καμβά, 116x89 εκ.). Είναι υπογεγραμμένο κάτω αριστερά και φέρεται να έχει ζωγραφιστεί μεταξύ 1979 και 1980. Εκτιμήθηκε μεταξύ 8.000 και 12.000 στερλινών. Αν κλειδώσει κοντά στην πρώτη εκτίμηση, ο αγοραστής θα έχει κάνει μια πολύ καλή επιλογή, καθώς το θέμα του είναι ιδιαίτερο και θα έχει στο μέλλον μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με άλλες σειρές του καλλιτέχνη.

Ιδανική επένδυση είναι και η περίπτωση του έργου του Κωνσταντίνου Μαλέα «Mansion in Mytilene» (μικτή τεχνική, 31,5x30,5 εκ.). Είναι ζωγραφισμένο μεταξύ 1921 και 1923. Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο πίνακας βρισκόταν στη Συλλογή Γιώργου Μαυροΐδη αλλά και το ότι εφάμιλλο έργο (μια άλλη εκδοχή του σε λάδι) βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή και κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000 στερλίνες. Δεν αποκλείεται να δούμε διπλασιασμό των προγνωστικών, καθώς, αν οι έμποροι ή συγκεκριμένοι ιδιώτες στοχεύσουν μια καλή ευκαιρία, τα χτυπήματα θα είναι αρκετά. Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι το έχουν δει και από κοντά το έργο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

* Οι τίτλοι των έργων αναγράφονται στην αγγλική γλώσσα, όπως ακριβώς έχουν καταλογογραφηθεί από τον οίκο Bonhams.