Πέρασε... και δεν ακούμπησε η πολυαναμενόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οποία συνοδεύτηκε από έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,625%. Η έξοδος στέφθηκε με επιτυχία, η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την έκβαση και από το πλήθος προσφορών, ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών –ξένων και εγχώριων- βρίσκει επιτυχημένη την έκδοση. Ωστόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έδειξε να... συγκινείται. Ο Γενικός Δείκτης απώλεσε πάνω από 30 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Να σημειωθεί ότι EKT, ESM και ΔΝΤ είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους ως προς το timing της έκδοσης του ομολόγου, καθώς πρόκειται για ακατάλληλη και «νεκρή» επενδυτικά περίοδο για να «κάψεις» ένα τόσο δυνατό χαρτί που μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να δώσει ισχυρή ώθηση στην Αγορά. Ανεξαρτήτως αυτού, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί τόσο ενθαρρυντικό όσο και ευπρόσδεκτο γεγονός, που θα έπρεπε να φέρει ευφορία στο Χρηματιστήριο, ειδικά ελλείψει άλλων καταλυτών που θα μπορούσαν να τροφοτήσουν μία νέα ανοδική διαφυγή. Επίσης, η καθοδική αντίδραση του ΧΑ μετά από την έξοδο δεν είναι κάτι το καινούριο. Όταν επί Σαμαρά το 2014 η Ελλάδα επιχείρησε ακριβώς το ίδιο, ο Γενικός Δείκτης υποδέχθηκε και πάλι με απώλειες την έκδοση του ομολόγου. Ωστόσο το επιτόκιο τότε ήταν υψηλότερο, και οι οικονομικές  συνθήκες ακόμη χειρότερες. Επομένως γιατί η Αγορά «κλωτσάει»;

Η απάντηση είναι πως... δεν το κάνει. Στην πραγματικότητα το ελληνικό Χρηματιστήριο αντιδρά απόλυτα φυσιολογικά. Η πολυσυζητημένη έξοδος ήταν κάτι που η Αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα το επιτόκιο που επετεύχθη δεν έφερε κάποια μεγάλη έκπληξη για να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Η «ευφορία» που όλοι αναζητούν συνέβη. Και συνέβη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν ο Γενικός Δείκτης «αναρριχήθηκε» στα επίπεδα των 850 μονάδων, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών. Η Αγορά άλλωστε δεν περιμένει. Για την Αγορά ισχύει «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση».

Η είδηση λοιπόν ήρθε, οι επενδυτές... πούλησαν, και πιθανόν βρίσκονται ήδη στις διακοπές τους καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν στην ουσία και τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι κάνανε λόγο για «ταβάνι» στις 855 μονάδες μέσα στο καλοκαίρι, και από εκεί και πέρα περιορισμένες κινήσεις, με ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση της Αγοράς που ολοκληρωθεί πέριξ των 800 μονάδων. Οι ίδιοι δεν αναμένουν αλλαγή στη χρηματιστηριακή τάση, αναμένοντας τα επόμενα υψηλά προς το τέλος της χρονιάς. Επομένως η συσσώρευση του Αυγούστου δεν αποτελεί κάτι το ανησυχητικό. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η πορεία των τραπεζικών χαρτιών.

Οι τράπεζες ήταν ο σηματωρός της εβδομάδας, με τις τέσσερις συστημικές να υπόκεινται σε ισχυρές ρευστοποιήσεις. Σημαντική στήριξη παρείχαν στον αντίποδα αρκετά blue chips, όπως Coca-Cola και Βιοχάλκο. Οι απώλειες ήρθαν εν μέσω ανησυχιών μήπως το capital buffer (κεφαλαιακό απόθεμα) εξανεμιστεί και χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Παράλληλα έχει προκύψει ξανά στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο να υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες σε Asset Quality Review (AQR), το οποίο είναι μια διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους, κάτι το οποίο ζητά και το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται reverse split στις μετοχές τους, ενώ η πώληση των κόκκινων δανείων τους θα φτάσει στο «και πέντε» σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που πρέπει. Εξ αιτίας αυτών, οι τράπεζες παραμένουν προς το παρόν «καθηλωμένες», ωστόσο αναμένεται να τρέξουν «δυνατά», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Άλλωστε και αυτές θα ενισχυθούν από την έξοδο στις αγορές, πρωτίστως γιατί τα ομόλογα που εκδόθηκαν θα δοθούν στην EKT για να πάρουν ρευστότητα, γεγονός πολύ θετικό για αυτές.