Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και εν μέσω Eurogroup, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει μέχρι και τις 636 μονάδες. Ελαφρά τσιμπημένος ο τζίρος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών να καταγράφεται στη μετοχή της Εθνικής, η οποία υπήρξε και το «βαρίδι» της σημερινής συνεδρίασης. Τα «αναχώματα» κράτησαν δεικτοβαρείς μετοχές του μη τραπεζικού 25άρη, ενώ στήριξη παρείχαν και τα «μικρομεσσαία» χαρτιά.

Η νευρικότητα και η μεταβλητότητα ήταν οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία την προσοχή μονοπώλησαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις σήμερα. Μάλιστα, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής, η οποία όχι μόνο σημείωσε σημαντικές απώλειες, αλλά και διακίνησε σχεδόν το ήμισυ του σημερινού όγκου της αγοράς.

Άλλωστε, ιδίως οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να καταγράφουν την πρόοδο των ελληνικών τραπεζικών διοικήσεων στο μέτωπο των "κόκκινων δανείων", γεγονός που παρατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο, στο εαρινό συνέδριο NPL Europe 2017 της SmithNovak. Ειδικότερα, για τα ελληνικά NPLs εκφράστηκε μεγάλος προβληματισμός για το κατά πόσον θα μπορέσουν να προχωρήσουν πωλήσεις δανείων όταν ακόμη δεν υπάρχει ενεργή αγορά διαχειριστών και επιπλέον οι τιμές μεταξύ αγοράς και πώλησης έχουν τέτοια απόσταση ώστε να αποτρέπουν τις συναλλαγές.

Εκτός του παραπάνω, η αγορά δεν έχει αποστρέψει το βλέμμα της από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με το σημερινό Eurogroup να μην της δίνει όμως την πολυπόθητη ορατότητα. Επί της ουσίας το άτυπο όργανο απλά θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα, με όλα τα κρίσιμα θέματα να παραμένουν ανοικτά, η ενημέρωση δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Άλλωστε, ελάχιστα είναι τα μέτωπα που έχουν κλείσει τις τελευταίες ημέρες. Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, μαίνεται το μέτωπο του εργασιακού στο οποίο διαφωνούν και οι Θεσμοί μεταξύ τους αλλά και  της αγοράς ενέργειας. Στο δημοσιονομικό πεδίο το μόνο που φέρεται από ελληνικές πηγές να έχει "κλείσει"  είναι το δημοσιονομικό κενό του 2018 (σ.σ. από τον προηγούμενο Δεκέμβριο η διαφορά ήταν πολύ μικρή με τους Θεσμούς).

Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών, που θεωρούν ότι αυτή η εβδομάδα θα κινηθεί περισσότερο με βάση τα τεχνικά δεδομένα, καθώς από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε νέα δεδομένα που μπορούν να αλλάξουν και την ψυχολογία, αλλά και τις προοπτικές της αγοράς.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 644,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 636,93 μονάδων (-1,22%) και 646,82 μον. (+0,32%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 74,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,68 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,09%, στις 1.719,45 μονάδες, ενώ στο -1,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 815,94 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,86% στις 723,32 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής ήταν αυτή που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 6,45%, με τις ΔΕΗ και Grivalia να ακολουθούν σημειώνοντας πτώση 2,94% και 2,51% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα Πειραιώς, Βιοχαλκο και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά έκλεσαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, η Motor Oil με το +3,03% που κατέγραψε και η ΕΕΕ με το δικό της +2,14% παρείχαν στήριξη στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.