Θετικές εξελίξεις προκειμένου να δώσει συνέχεια στην άνοδο περιμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφονται πλέον στην έκθεση της Standard & Poor’s, μετά τις «νερόβραστες» ειδήσεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,85% στις 847,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 9,9, εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,62 εκατ. τεμάχια. Ζητούμενο για σήμερα είναι να κρατηθούν οι 850 μονάδες έτσι ώστε να επιτραπεί μία κίνηση προς τις 860 μονάδες. Πτωτικά κινείται και ο FTSE 25 με απώλειες 0,90%, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στον τραπεζικό δείκτη ο οποίος υποχωρεί 1,37%. Μικρότερες οι πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου ο FTSE MID υποχωρεί 0,4%, χάρη στην άνοδο σε μετοχές όπως η Unibios και Κορρές.

Χθες, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέκρινε επί της αρχής το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση της λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Επί της ουσίας, πάντως, η έκθεση του Ταμείου δεν προσέφερε κάτι νεότερο στις τρέχουσες εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ διατήρησε, όπως και αναμενόταν, αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, παρότι ο Μάριο Ντράγκι άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο πιθανών αλλαγών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τροποποίηση του QE θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών.

Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, οι επενδυτές αναμένουν τα «θετικά νέα» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος απόψε αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Όπως είναι εύλογο, η Αθήνα προσδοκά μία αναβάθμιση, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Moody’s, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των κρατικών ομολόγων.

Στις τράπεζες, οι πωλητές έχουν πάρει τα ηνία, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,37% τα 0,3590 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση 1,53% στα 0,2580 ευρώ μετά τα ισχυρά κέρδη αυτής της εβδομάδας, ενώ στο -1% κινείται η Eurobank και τα 0,9900 ευρώ και στο -1,32% η Alpha Bank και τα 2,24ευρώ.

Στα υπόλοιπα blue chips, η πλειοψηφία των τίτλων βρίσκεται στο "κόκκινο" , με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται η Grivalia στο -3,12% και τα 9,01 ευρώ (υπενθυμίζεται πως χθες η Fairfax υπέβαλε δημόσια πρόταση για την Grivalia Properties στην τιμή των 8,80 ευρώ) , η ΔΕΗ στο -0,84%, η ΕΧΑΕ στο -1,13%, η Αεροπορία Αιγαίου στο -1,05%, η Μυτι8ληναίος το -1,16%, η Coca Coal στο -1,45% και η Attica Bank στο -1,71%.