Ανέκρουσε «πρύμναν» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πόνταρε πολλά στην πολυαναμενόμενη έξοδο στις αγορές, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πότε. Η εβδομάδα παρείχε πλούσιο υλικό προς μελέτη, όπως την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και τις δηλώσεις Ντράγκι για περαιτέρω επέκταση του QE και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Μιας ΕΚΤ που παρέα με τον ESM δε… συμφωνούν και τόσο με την ιδέα να βγει η Ελλάδα τώρα στις αγορές, συνιστώντας να συμβεί αυτό σε επόμενη φάση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία θα κρίνει το πόσο σωστή θα είναι μια τέτοια απόφαση, αν βέβαια η Ελλάδα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ομολόγου. Και φυσικά θα χρειαστούν παραπάνω από ένα, καθώς ένας κούκος δε… φέρνει την άνοιξη.

Πάντως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να κουράζονται και… το δείχνουν. Οι αρχικά υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν εν όψει μιας επικείμενης (;) εξόδου στις αγορές, βοήθησαν την Αγορά να κινηθεί σε υψηλά ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους επίπεδα εν μέσω καλοκαιριού. Ωστόσο το ανοδικό momentum «κόπασε» προς το τέλος της εβδομάδας ελλείψει κάποιας σημαντικής εξέλιξης, κάτι που αποτυπώθηκε στους αισθητά χαμηλούς τζίρους.

Στα θετικά της εβδομάδας συγκαταλέγεται η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, γεγονός που βελτιώνει περαιτέρω το θετικό κλίμα στον κλάδο. Από την άλλη το ΔΝΤ «χαλάει» λίγο τα σχέδια της Ελλάδας, καθώς όπως επισημαίνει το ταμείο, το χρέος παραμένει υπερβολικά υψηλό και σε κάθε πρόγραμμα υποστήριξης υπάρχει ένα «ταβάνι» όσον αφορά το όριο του χρέους. Βέβαια με αυτόν τον τρόπο το Ταμείο απλώς πιέζει –και δικαιολογημένα- την Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσει σε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι θετική η έξοδος στις αγορές.

Ωστόσο τα μικτά μηνύματα από τους Ευρωπαίους όσον αφορά το θέμα της εξόδου, διχάζουν τους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν πλέον μια πιο αμυντική στάση, προκειμένου η Αγορά να διατηρηθεί στα επίπεδα των 850 μονάδων, έως ότου έρθουν τα «καλά νέα». Κάτι που οφείλει κανείς να πιστώσει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο εν μέσω «νεκρής» χρηματιστηριακά περιόδου και με μία μόνο ελπίδα να οδηγεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, καταφέρνει όχι μόνο να διαφυλάξει τα υψηλά 30 μηνών στα οποία βρίσκεται, αλλά και να προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω.

Πρωταγωνιστής της εβδομάδας υπήρξε η Πειραιώς, η οποία σήκωσε στις «πλάτες» της την Αγορά, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις όταν και το είχε πιο πολύ ανάγκη, με τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν. Σημαντική υπήρξε και η στήριξη αρκετών δεικτοβαρών μετοχών της υψηλής –και όχι μόνο- κεφαλαιοποίησης, μεταξύ άλλων Βιοχάλκο αλλά και Χαλκόρ, η οποία μάλιστα καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις από την αρχή του έτους. Coca-Cola και Aegean καταγράφουν επίσης αξιοσημείωτη άνοδο. Απαραίτητη κρίνεται πλέον η συμβολή του Τραπεζικού Κλάδου σε μία νέα προσπάθεια ανοδικής διαφυγής του Γενικού Δείκτη.

Καθώς η Αγορά βρίσκεται πάντως σε στάση αναμονής, ευκαιρία αποτελεί για τους εναπομείναντες επενδυτές του καλοκαιριού να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, των οποίων τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας είναι πραγματικά εντυπωσιακά.  Οι «ταπεινές» μετοχές του Small Cap τραβούν όλο και περισσότερο τα επενδυτικά βλέμματα, καθώς αρκετές από αυτές καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν το 100%. Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαστικά Θράκης, Καρέλιας, Υγεία, Flexopack και Autohellas είναι μόνο μερικά από αυτά τα «διαμαντάκια» που επιφυλάσσουν πανύψηλες αποδόσεις σε όσους επιθυμούν στροφή από τα υπερκορεσμένα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης.