Μπορεί ο υδράργυρος να έχει χτυπήσει «κόκκινο», ωστόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στον «πάγο», με τη δυναμική του να έχει εξασθενήσει αισθητά. Η ανοδική δυναμική ξεθωριάζει όσο ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει στις 850 με 855 μονάδες, ενώ η Αγορά χρήζει μεγάλης προσοχής, καθώς τα ανοδικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. 

Με το κλείσιμο της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,66% σε επίπεδα εβδομάδας, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,10%.

Το χρηματιστηριακό εξάμηνο που έληξε την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε πίσω του ένα εντυπωσιακό ρεκόρ κερδών άνω του +28%, με τις τελευταίες κινήσεις «ωραιοποίησης» στις αρχές Ιουλίου να δίνουν κι ένα «μαξιλαράκι» της τάξεως των 35 μονάδων στο Γενικό Δείκτη, το οποίο και αναμένεται να αναλώσει το υπόλοιπο καλοκαίρι που αποτελεί παραδοσιακά «νεκρή» περίοδος.

Η Αγορά ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες έχει εισέλθει σε μια περίοδο μακράς συσσώρευσης, ενώ μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον των ξένων παιχτών, ελλείψει κάποιου ισχυρού καταλύτη στην Αγορά. Η αισθητή πτώση της συναλλακτικότητας (οι τζίροι κυμαίνονται μεταξύ 40-50 εκατ. ευρώ) είναι τόσο αναμενόμενη όσο και απογοητευτική, καθώς δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Αν το Χρηματιστήριο είναι το «παγωτό», τότε οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές αποτελούν το «ψυγείο». Το ΧΑ προς το παρόν συντηρείται με την ελπίδα η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές με 3ετές ή 5ετές ομόλογο και αναμένεται να υπάρξει μια προσωρινή ευφορία λόγω αυτής της κίνησης. Βέβαια το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται η Ελλάδα όπως και το τι θα συμβεί μετά αποτελούν μια άλλη ιστορία…

Πάντως η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, παρά την εξασθένιση του αρχικού ράλι της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Αιτία για την άνοδο των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη υπήρξαν οι υπόνοιες ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Στην Ελλάδα ωστόσο οι αποδόσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να βρίσκεται κάτω από το 3,90%, ενώ το 10ετές κυμαίνεται στο 5,40%. Να σημειωθεί ότι μετά τα μέσα Ιουλίου αναμένεται η λήξη δύο ομολόγων.

Πέρα από αυτό πάντως, η Αγορά ευτυχώς ή δυστυχώς κινείται σε «κενό» ειδήσεων. Οι λίγοι εναπομείναντες παίχτες δείχνουν να ξεμένουν από ιδέες, ενώ το ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους μετοχές, καθώς ο Γενικός Δείκτης αναλώνεται σε κίνηση μεταξύ των 810 και 835 μονάδων.

Σηματωρός για την έξοδο από τη βασανιστική συσσώρευση αποτελεί ο τραπεζικός δείκτης, διάσπαση του οποίου πέρα των 1.105 μονάδων θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ανοδική επιτάχυνση στην αγορά. Η τεχνική εικόνα των τεσσάρων συστημικών είναι μικτή, ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση όλων των δεικτών παραμένει ουδέτερη. Η αγορά γενικά ακολουθεί μια πολύ αργή πλαγιοανοδική κίνηση η οποία ωστόσο δεν μπορεί να ανατρέψει την σχετικά βαλτωμένη εικόνα των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Βιοχάλκο η οποία πέτυχε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό υψηλό 26μήνου, αλλά και στα μικρομεσσαία «χαρτιά», με Άβακα, Centric, Ίλυδα και Τέρνα Ενεργειακή να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε μετοχές που σημειώνουν πολυετή υψηλά, τα οποία τροφοδοτούνται από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, αλλά και την προοπτική που μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα σταθερότητας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σταθερότητα που για να διατηρηθεί θα πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις και να καταφέρει να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη.