Με απώλειες αποχαιρετά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αδυνατώντας να διατηρηθεί στα υψηλά 17μήνου τα οποία κράτησε για αρκετές ημέρες. Μια εβδομάδα η οποία υπήρξε αδιάφορη τόσο από πλευράς ειδησεογραφίας, όσο και από τεχνικής άποψης, ενώ ο τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση.

Η στάση αναμονής ενόψει των συναντήσεων στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ήταν για μια ακόμα εβδομάδα το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας χρηματιστηριακής Αγοράς. Μετά το Eurogroup της Μάλτας έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας τόσο στο ΧΑ όσο και στην αγορά ομολόγων έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών δημοσιονομικών στοιχείων την Παρασκευή με την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% έναντι στόχου 0,5% διατήρησε την θετική αυτή στάση χωρίς όμως το απαραίτητο "πάθος" που θα άλλαζε αποφασιστικά τα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη ή των επιμέρους μετοχών.

Το μοτίβο των περιορισμένων διακυμάνσεων/χαμηλών τζίρων επανήλθε στις δύο προηγούμενες εβδομάδες και οι επενδυτές έδειξαν να κινούνται και πάλι επιλεκτικά με πυξίδα τα αποτελέσματα του 2016 και τις προοπτικές του 2017. Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε ωστόσο να διαφοροποιηθεί καθώς αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, γεγονός που θα έδινε ένα πιο σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Προβάδισμα για την άφιξη των θεσμών έχουν αποκτήσει οι ημερομηνίες μεταξύ 24 – 26 Απριλίου ενώ με την έλευση του Μαΐου τα συμφωνηθέντα θα πάρουν το δρόμο της νομοθέτησης τους από την Βουλή. Το σενάριο αυτό έχει εν μέρει τιμολογηθεί ωστόσο η τήρηση του ως χρονοδιάγραμμα θα δώσει αφορμές για μια θετικότερη αναθεώρηση του ρίσκου που εσωκλείουν οι ελληνικές μετοχές ή τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο φετινό υψηλό στις 13 Απριλίου στις 685,73 μονάδες όπου και εισήλθε σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες. Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις της αγοράς την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μιας συστηματικής πτωτικής τάσης παρά το γεγονός της οριακής πλέον σύγκλισης του MACD με το σημείο καμπής και την πιθανή ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης.  Την ίδια στιγμή δύο βασικοί κινητοί μέσοι έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των 630 μονάδων και η κλίση τους πλέον είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης προς τις 650 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 671,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 671,04 μονάδων (-0,50%) και 678,02 μον. (+0,54%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 31,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,35 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,46%, στις 1.795,70 μονάδες, ενώ στο -0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 852,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,91% στις 762,12 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,76%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,32%.

Στο ταμπλό τώρα, το -2,32% της ΕΧΑΕ, αλλά και το -2,16% του ΟΤΕ, δεν άφησαν περιθώρια στον γενικό δείκτη να παραμείνει σε θετικά εδάφη, ενώ επιβαρυντική ήταν και η παρουσία των Eurobank, Jumbo, Grivalia, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ και Aegean, οι οποίες σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Alpha Bank, Εθνική, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά οι Folli Follie, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΕΕΕ, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή. Η Σαράντης σημείωσε άλμα 2,65%.