Καθαρά πτωτική υπήρξε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο διεύρυνε τις χθεσινές απώλειες, με τις τράπεζες να μπαίνουν αυτή τη φορά στο «χορό» του sell-off. Οι επενδυτές έδειξαν τις «άγριες» διαθέσεις τους από νωρίς, με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται μετά το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ελάχιστα blue chips προβάλλανε αντίσταση, μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ, Jumbo, Coca-Cola και μερικές ακόμη.

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την έξοδο στις αγορές, ωστόσο η... αγορά έχει διαφορετική άποψη, και το επιβεβαιώνει για δεύτερη φορά, καθώς η ίδια ακριβώς χλιαρή προς πτωτική αντίδραση υπήρξε και το 2014, όταν επιχειρήσαμε να βγούμε επί Σαμαρά στις αγορές (το ΧΑ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 0,70% την πρώτη μέρα έκδοσης).

Οι επιφυλακτικές διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές οι οποίες φάνηκαν στις χαμηλές (σε σχέση με την έκδοση του 2014) προσφορές, οφείλονται στο ακόμη ανησυχητικό τοπίο γύρω από την Ελλάδα, η οποία παραμένει σε ένα βουνό χρέους που ακόμη περιμένει την ελάφρυνσή του, την στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν αν μην συμμετέχουν στο QE, τα capital controls παραμένουν "ζωντανά" ενώ έρχεται και η γ' αξιολόγηση η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη θα αποδειχθεί ειδικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Η πορεία του Γ.Δ. αυτή την εβδομάδα προκαλεί προβληματισμό για την συνέχεια ενώ μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" προκαλεί η πορεία του τραπεζικού κλάδου ο οποίος έχει βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο μετά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πιθανές πιέσεις που θα ασκήσει στα πλαίσια της γ' αξιολόγησης, και ο οποίος αποτελεί το "κλειδί" για την επιστροφή της ανοδικής τάσης.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ στην DSA ανέφερε πως λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των "κόκκινων δανείων" εκτιμά ότι απαιτείται ένα αποθεματικό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για να καλύψει "ενδεχόμενες πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης", τονίζοντας πως "το ποσό αυτό μπορεί να μην είναι επαρκές". Παράλληλα, σύστησε την ολοκλήρωση νέου ΑQR στο τραπεζικό σύστημα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, ως απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη διατηρησιμότητα του χρέους. Μάλιστα η κα Λαγκάρντ στην δήλωσή της ανέφερε ότι πέρα από τα AQR  θα χρειαστούν και νέα stress tests.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τεχνική εικόνα της αγοράς επιβαρύνθηκε αυτή την εβδομάδα, και μετά  την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα αποτρέψει την συνέχεια της πτώσης, ενώ έντονο προβληματισμό δημιουργεί ότι δεν υπήρξε ενεργοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα επίπεδα στήριξης κάτω από τις 840 μονάδες, με τους πωλητές να διαφαίνεται ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσουν.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 830,21 μονάδες με πτώση 1,52%, με το χαμηλό ημέρας να διαμορφώνεται στις 824,53 μονάδες με πτώση 1,84%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,7 εκατ. ευρώ και τον όγκο να ανέρχεται στα 133,1 εκατ. τεμάχια. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,32% στις 2159,36 μονάδες ενώ ο τραπεζικός έκλεισε με ισχυρές απώλειες 4,27% στις 1078,02 μονάδες.

Στο ταμπλό, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες και να υποχωρεί 6,49% στα 0,2450 ευρώ λόγω και του επικείμενου reverse split με 20 παλαιές μετοχές προς 1 νέα μετοχή. Πτώση 3,54% σημείωσε η Alpha Bank και έκλεισε στα 2,18 ευρώ, στο -3,49% έκλεισε η ΕΤΕ και στα 0,3590 ευρώ, ενώ στο -4,50% έκλεισε η Eurobank και τα 0,9550 ευρώ. Στα υπόλοιπα blue chips οι μόνες ανοδικές εξαιρέσεις ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ (+0,92%), Jumbo (+0,56%), Σαράντης (+2,48%), Coca Cola (+1,17%) και Fourlis (+2,30%). Οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν σε Βιοχάλκο (-3,62%), ΕΧΑΕ (-3,39%), Lamda Development (-3,66%), ΕΛΠΕ (-2,83%) και Attica Bank (-5,36%).