Ανεπαρκής ήταν η σημερινή ανοδική προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, μετά και το διήμερο τραπεζικό sell-off που ακολούθησε την έξοδο στις αγορές. Δε θα αναλωθούμε στο γιατί η Αγορά δείχνει να «κλωτσάει» στην έκδοση του ομολόγου, που αντικειμενικά θα έπρεπε να φέρει ευφορία στη συναλλακτικότητα και την επενδυτική διάθεση, καθώς η Αγορά ακολουθά τους δικούς τους νόμους και είχε ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την πολυαναμενόμενη έξοδο (αναλυτικότερα το Σαββατοκύριακο).

Αυτό που προκαλεί κάποιο προβληματισμό αποτελεί η συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες δείχνουν υπερβολική αδυναμία μπρος στο «θηρίο» του AQR, το οποίο είναι μια διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους, και το οποίο ζητά και το ΔΝΤ. Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες μήπως το capital buffer (κεφαλαιακό απόθεμα) εξανεμιστεί και χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα δάνεια» τους.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται reverse split στις μετοχές τους, με αποτέλεσμα να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» αυτόν τον καιρό. Ωστόσο το μέγεθος του sell-off δε δικαιολογεί έναν τέτοιο φόβο, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η συμμετοχή του κλάδου προκειμένου να διαφυλαχθούν τα επίπεδα των 805 μονάδων τον υπόλοιπο Αύγουστο, αλλά και για μια ανοδική διαφυγή, κρίνεται απαραίτητη.

Πίσω στο ΧΑ, η νευρικότητα και η αναζήτηση κατεύθυνσης και καταλυτών είναι ξεκάθαρη, με τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών σε "καλά" επίπεδα τζίρου να έχουν δημιουργήσει προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι αν οι άμυνες πέσουν κι άλλο προς τις 810 μονάδες, ειδικά τη στιγμή που οι τραπεζικές μετοχές δεν φαίνονται "διαθέσιμες" να δώσουν σημαντική στήριξη. Τη Δεύτερα "κλείνει " ο Ιούλιος και από αυτή την μία συνεδρίαση θα εξαρτηθεί αν τελικά θα καταλήξει να είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας ανόδου για το Χ.Α ( ένα σερί που δεν έχει ξαναδεί από το... 2006) ή θα αποτελέσει τον μήνα της αλλαγής... πλεύσης, μετά από την άνοδο 30% από τις αρχές του έτους.

Η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον από πλευράς εταιρικών πράξεων: την Δευτέρα θα σταματήσουν προσωρινά να διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Intrakat λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών τους (20:1 και 5:1 αντίστοιχα). Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών έχει οριστεί για τις 3 Αυγούστου. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών συνεχίζονται με τις κυριότερες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένονται από Ελληνικά Χρηματιστήρια (31/07) και ΟΤΕ (03/08).

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 820 μονάδες με οριακή άνοδο 0,17%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος να ανέρχεται τα 69,6 εκατ. τεμάχια. O FTSE 25 έκλεισε με οριακή επίσης άνοδο 0,26%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,47% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,94% από κέρδη 2,13% που είχε σημειώσει στις αρχές της συνεδρίασης.

Στο ταμπλό, μη πειστική και άτονη κατέληξε να είναι η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες αν και έκλεισαν ανοδικά, δεν κράτησαν τα υψηλά κέρδη που σημείωναν νωρίτερα. Έτσι, η Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη στα 0,2320 ευρώ ενώ είχε αγγίξει και το +2,59% σήμερα, ανοδικά κατά 0,48% και στα 2,11 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank ενώ νωρίτερα είχε "πιάσει" το +1,43, με κέρδη 2,18% έκλεισε η Eurobank στα  0,9360 ευρώ ενώ νωρίτερα είχε τρέξει στο +3,60%, και στο +1,16% και τα 0,3500 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ (από κέρδη 2,02% που σημείωνε στο υψηλό ημέρας). Στα υπόλοιπα blue chips η εικόνα ήταν μικτή με τις μεγαλύτερες πιέσεις να σημειώνονται σε ΔΕΗ με πτώση 0,95%, στον ΟΠΑΠ με πτώση 0,60%, στην Σαράντης με απώλειες 0,80% και στην Folli Follie με πτώση 0,53%.Ανοδικά ξεχώρισαν η Attica Bank με κέρδη +2,80%, η Grivalia στο +1,33% και η Jumbo στο +0,70%.