«Θερμό» έως και «καυτό» αναμένεται το φθινόπωρο για χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες. Το… θερμόμετρο ανεβάζουν η έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για πωλήσεις κόκκινων δανείων τους σε εταιρείες διαχείρισης και distress funds.

Η πίεση που ασκείται από τον SSM (Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 66,7 δισ. ευρώ από το αρχικό επίπεδο των 106,9 δισ. ευρώ φέρνει δραστικές κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα επιτελεία των τραπεζών δημιουργείται προβληματισμός για το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν νέα κόκκινα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους και δάνεια που είχαν ήδη ρυθμιστεί αλλά οι κάτοχοί τους δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχοντας να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε διαδικασίες πώλησης των χαρτοφυλακίων τα οποία σε πρώτη αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, κάρτες κ.τ.λ.).
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις είτε μακροχρόνιου χαρακτήρα είτε οριστικής διευθέτησης περίπου για το 1 στα 2 δάνεια τους, όμως το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα αγγίζουν το 40% συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα που αναζητά άμεσα λύση.

Τι κάνουν; Οι τράπεζες να καλούν με επιστολή τους δανειολήπτες στην οποία τους καλούν σε διευθέτηση υποβάλλοντας την πρόταση τους και δίνοντας τους προθεσμία δυο εβδομάδων για να απαντήσουν σε διαφορετική περίπτωση ο δανειολήπτης θεωρείται «μη συνεργάσιμος» σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος και το δάνειο παίρνει τον δρόμο των νομικών διαδικασιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται: η καταγγελία του δανείου, η έκδοση διαταγής πληρωμής, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, η αναγκαστική κατάσχεση της όποιας κινητής ή ακίνητης περιουσίας, ακόμη και της κύριας αλλά και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, ακόμα και οι πλειστηριασμοί.

Μάλιστα το πάγωμα στις εκτελέσεις πλειστηριασμών εξαιτίας αποχής των δικηγόρων πλέον δεν υπάρχει ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δυσχεράνουν τις συνθήκες για τους οφειλέτες.

Ετσι, έστω και την τελευταία στιγμή, οι ρυθμίσεις δανείων με τις τράπεζες αν μάλιστα περιλαμβάνουν και διαγραφές χρεών αποτελούν την τελευταία ευκαιρία πριν τα κόκκινα δάνεια περάσουν στα χέρια των ξένων funds.

Σε πώληση δανείων έχει ήδη προχωρήσει η Attika Bank η οποία ήταν και η πρώτη που άνοιξε αυτόν τον κύκλο μεταβιβάζοντας στις αρχές Ιουλίου χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Θεά Αρτεμις. Ανάλογη κίνηση προετοιμάζει και η Εurobank με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.