Μια ακόμη ευκαιρία προσφέρουν τα Ειρηνοδικεία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προκειμένου να «διορθώσουν» την αρχική ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους. 

Με τις αποφάσεις των διαφόρων Ειρηνοδικείων της χώρας βελτιώνονται οι αρχικές ρυθμίσεις νοικοκυριών που έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες και δεν μπορούν να αποπληρώσουν λόγω της κρίσης τις ληξιπρόθεσμές οφειλές τους.

Τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν νέο «κούρεμα» των οφειλών, εάν, μετά την αρχική ρύθμιση, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης υπέστη νέα μείωση αποδοχών ή εάν απολύθηκε και αδυνατεί να βρει νέα εργασία, ή όταν προέκυψαν σοβαρά προβλήματα υγείας για τον ίδιο ή για μέλη της οικογένειάς του.

Μεγάλο, νομικό ενδιαφέρον έχει η υπαρ.852/2016, Οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης , για πρώην Ιδ. υπάλληλο και νυν συνταξιούχο, καθώς είχε απορριφθεί η προδικαστικη διαδικασία, λόγω κακής εκτίμησης του αποδεικτικού υλικού, ωστόσο η κύρια αίτηση έγινε δεκτή από το Ειρηνοδικείο του Ηρακλείου Κρήτης και διασώθηκαν το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων του οφειλέτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για συνταξιούχο του ΝΑΤ, έγγαμο δανειολήπτη ηλικίας 50 ετών, πατέρα ενός ανηλίκου τέκνου, κάτοικο της πόλης του Ηρακλείου, όπου είχε χρεωθεί σε τέσσερις τράπεζες, συνολικού ποσού οφειλής 37.805,30 ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει: α) Οικία εμβαδού 123,45 τ.μ επί οικοπέδου 200,55 τ.μ ιδιοκτησίας κατά 1/2 εξ αδιαιρέτου, μετά της συζύγου του.β)Όχημα Ι.Χ.Ε χαμηλής εμπορικής αξίας.
Εισόδημα που διαθέτει 940 ευρώ/μηνιαίως ,από την σύνταξή του, η σύζυγος του δεν εργάζεται ,αλλά και ούτε. διαθέτει εισόδημα.

Επί των παραπάνω, το Δικαστήριο του Ηρακλείου ,με την υπαρ.852/2016 Οριστική του απόφαση όρισε:
-Δέχεται, εν μέρει την αίτηση
-Ρυθμίζει ,τα χρέη του αιτούντος, σε μηνιαίες καταβολές τών 161,29 ευρώ/έκαστη, επί μία τριετία (36 μήνες)
-Χορηγεί, περίοδο χάριτος, τριετία
-Εξαιρεί ,της εκποίησης, την κύρια κατοικία
-Επιβάλλει, στον αιτούντα την, να καταβάλλει για την διάσωση της κατοικίας του, επί 10 έτη (120 δόσεις) το ποσό των 270,04 ευρώ/εκάστη

Η Ένωση δηλώνει φανερά ικανοποιημένη ,από την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, για την δικαίωση του δανειολήπτη μέλους της οριστικά, καθώς ο προδικαστικός είχε απορριφθεί.