Ξένα στελέχη χωρίς καμία εμπειρία της ελληνικής αγοράς και με μισθούς χαμηλότερους από την προμήθεια ενός trade στο City, θα πάρουν στα χέρια τους την «καρδιά» του οικονομικού μας συστήματος

Ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλεί η έναρξη της διαδικασίας διορισμού τραπεζικών στελεχών στη χώρα μας χωρίς εμπειρία και με παντελή έλλειψη γνώσης της εγχώριας πραγματικότητας. Μια διαδικασία που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση και παράδοση, χθες, των αποτελεσμάτων των stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μετά το «πείραμα» του κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, επιχειρείται ένα ακόμα «πείραμα», αυτό της τοποθέτησης διοικήσεων που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την αγορά και την οικονομία. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των άλλων τραπεζιτών, που το ΤΧΣ δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Eurobank και της Alpha (από 15% και κάτω).

Η αβεβαιότητα στη χώρα μας επιτείνεται και από την εικόνα που εμφανίζουν μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Οι ζημιές της Deutsche Bank, τα υπέρογκα πρόστιμα που έχει δεχθεί, κυρίως στις ΗΠΑ, τα 700 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια των ιταλικών τραπεζών, οι ζημιές που γράφουν στο πρώτο εξάμηνο γερμανικές τράπεζες, όπως η Commertzbank, η μόνιμη απειλή Σόιμπλε για κούρεμα καταθέσεων, προκειμένου να διασωθούν τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς στήριξη από την ΕΚΤ, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που συνθέτουν την εικόνα της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς. Κι ενώ η επιλογή της κυβέρνησης να θέλει να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της «διαπλοκής» με το τραπεζικό σύστημα, είναι το στοίχημα για την επιστροφή στη βιώσιμη και λειτουργική ανάπτυξη, ουδείς εγγυάται ότι το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο σε μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που έχουν «κόκκινα» δάνεια δεν θα μεγεθύνει το πρόβλημα από τις στρατιές ανέργων που θα δημιουργηθούν.

Η διαδικασία που εγκαινιάζεται από σήμερα για τις αλλαγές των διοικήσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει επιλεγεί νέα διοίκηση στο εξαιρετικά αποδυναμωμένο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τον Ελληνα πρόεδρό του να έχει περιορισμένη εκτελεστική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι εκχωρείται το δικαίωμα στους ξένους managers που θα αναλάβουν τις τύχες των τραπεζικών ιδρυμάτων, να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους: Να καθαρίσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών των οποίων θα προΐστανται. Ηδη η διοίκηση της Alpha, για παράδειγμα, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, κινώντας εγκαίρως τις διαδικασίες για την πώληση του Hilton. Λίγο νωρίτερα, κάτι αντίστοιχο έπραξε η Eurobank πουλώντας ουσιαστικά την ασφαλιστική της Eurolife στη Fairfax, που ούτως ή άλλως είναι μεγαλομέτοχος στην τράπεζα. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς επί Μιχάλη Σάλλα, με τελευταία πράξη τη ρευστοποίηση μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια, που είχε «κληρονομήσει» από την Αγροτική Τράπεζα.

Τα χλωρά μαζί με τα ξερά στα 2 cents της αξίας τους!

Υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Δηλαδή, οι ξένοι managers που θα έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν και μάλιστα με αμοιβές μόλις… 50 χιλιάδες ευρώ, όταν για μία πράξη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπορούν να έχουν προμήθεια το προαναφερόμενο ποσό ή και κάτι παραπάνω, θέτουν αφ’ εαυτού ζήτημα ποιότητας των στελεχών. Σίγουρα δεν θα είναι καταξιωμένοι τραπεζίτες, αλλά ή δεύτερα στελέχη ή… συνταξιούχοι, θυμίζοντας την περίπτωση Ακερμαν, πρώην CEO της Deutsche Bank, που τοποθετήθηκε μετά το κούρεμα των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο, πρόεδρος στην Τράπεζα Κύπρου! Οπως και να ’χει, όμως, το ενδεχόμενο τα «κόκκινα» δάνεια, για να καταστούν πιο ελκυστικά, μπορεί να πουληθούν πακέτο μαζί με τα εξυπηρετούμενα και μάλιστα σε τιμές πολύ κατώτερες της αξίας τους και χωρίς καμία ποινική ευθύνη (σ.σ. το προβλέπει ο νόμος άλλωστε…), είναι δυσοίωνο. Κατ’ αρχάς για το σοκ που θα υποστούν οι ισολογισμοί και κατά δεύτερο λόγο για τους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι δυσκολεύονταν να πληρώσουν την τράπεζα με το ελληνικό management, οπότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά τους απέναντι στα funds…  Ελληνας τραπεζίτης που ασχολείται κυρίως με τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αποκάλυπτε στην «Ε» ότι «υπάρχουν συζητήσεις με τα funds για την πώληση των «κόκκινων» δανείων ακόμα και στα δύο σεντς της αξίας τους». Για να δώσει μία ακόμα αφοπλιστική απάντηση: «Πίστευε κανείς ότι η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα γινόταν στο ένα σεντ;».

Ποιος πληρώνει τον... μουντζούρη

Την ίδια ώρα, άλλες τραπεζικές πηγές τονίζουν με νόημα ότι με τις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει συνέχεια. Αν κάνουν μεγάλες διαγραφές στους ισολογισμούς τους από τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα κληθούν να ζητήσουν από τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα είναι συνάρτηση της πορείας της οικονομίας. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για οριακή ύφεση στο τέλος της χρονιάς, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θα παραμένει μη υλοποιήσιμο. Αν δε, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή το φθινόπωρο, θα υπάρξουν και νέα εμπόδια στο τραπεζικό σύστημα να βρει τον δρόμο του. Στο δε Χρηματιστήριο, η απομάκρυνση των τραπεζικών μετοχών από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του περασμένου Νοεμβρίου αποτελεί τη μόνη επιβεβαίωση ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά…

*Από την εφημερίδα Επένδυση