Ετοιμη να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση των επαγγελματιών και των εμπόρων για την προμήθεια Μηχανημάτων Αποδοχής Καρτών, εν όψει της επιβεβλημένης και υποχρεωτικής χρήσης τους, είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Ηδη προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών με γρήγορες και απλές διαδικασίες και τιμολόγηση προσαρμοσμένη στα μέτρα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα δίνει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να αποκτήσουν τερματικά που προφέρουν ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία για τις συναλλαγές των πελατών τους και υποστηρίζουν όλους τους τύπους καρτών (Chip & Pin, Contactless, Magnetic).

Συγκεκριμένα, προσφέρει:

- POS Paycenter: Ασύρματα και ενσύρματα τερματικά, για πληρωμές με κάρτες στο κατάστημα.
- mobilePOS: Ασύρματο τερματικό, ιδανική λύση για επιχειρηματίες που κινούνται συνεχώς, καθώς μπορούν να δέχονται πληρωμές μέσω κάρτας, όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της συσκευής mPOS.
- ePOS Paycenter: Για συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
- vPOS Paycenter: Προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις Virtual POS, για αποδοχή πληρωμών μέσω τηλεφώνου.
- easypay POINT: Μέσω της τερματικής συσκευής POS οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών λογαριασμών στους πελάτες τους (ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης κ.ά.), καθώς και οφειλών Δημοσίου (βεβαιωμένες οφειλές, τέλη κυκλοφορίας) με χρήση μετρητών.
- Πειραιώς Επιχειρείν Ανοικτό POS: Ανοικτό Κεφάλαιο Κίνησης για επιχειρήσεις που επιθυμούν χρηματοδότηση έναντι μελλοντικών απαιτήσεων από πωλήσεις μέσω POS.
- Dynamic Currency Conversion (DCC): Υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα αποδοχής καρτών εκτός ευρώ, αν η επιχείρηση βρίσκεται σε τουριστική περιοχή, για να μπορεί ο πελάτης να επιλέξει να χρεωθεί η κάρτα του στο νόμισμα της χώρας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις συσκευές POS Paycenter της Τράπεζας Πειραιώς η επιχείρηση αποδέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες Visa, MasterCard, Maestro και κάρτες China Union Pay έκδοσης οποιασδήποτε τράπεζας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ενσύρματο ή ασύρματο POS, ανάλογα με τις ανάγκες τους:

- Αν η φύση της επιχείρησης ή του καταστήματός τους δεν απαιτεί μετακίνηση του POS, το ενσύρματο POS αποτελεί μια ιδανική λύση και χρειάζεται μόνο μία γραμμή τηλεφώνου ή Ethernet και πρόσβαση στο ρεύμα για να τεθεί σε λειτουργία.

- Αν χρειάζεται να μεταφέρουν το POS εντός ή εκτός του καταστήματος, παρέχεται το ασύρματο POS για μεγαλύτερη ευελιξία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
1) Ασύρματο τερματικό POS: Με ενσωματωμένη κάρτα SIM, που δίνει πρόσβαση εντός και εκτός της επιχείρησης.
2) WiFi ασύρματο τερματικό POS: Επιτρέπει τη μετακίνηση του τερματικού εντός της επιχείρησης, εφόσον διατίθεται ασύρματη σύνδεση WiFi.

Το πλαστικό χρήμα "γέφυρα" με τον ψηφιακό κόσμο 

Η χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, είναι μια πραγματικότητα που συναντάται πλέον στην χωρά μας, και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Στην απότομη αύξηση της χρήσης καρτών, και ιδιαίτερα των χρεωστικών καρτών, συνέβαλε με καθαριστικό τρόπο η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Καθώς το καταναλωτικό κοινό δεν έχει την ίδια ευχέρεια στη χρήση μετρητών και κατανοώντας ταυτόχρονα ότι είναι ταχύτερο και πιο ασφαλές να πληρώνει με κάρτες, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύει περεταίρω τη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια αύξησης της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στοχεύει στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, στη μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών και στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Σήμερα, το λεγόμενο «πλαστικό χρήμα» πρωταγωνιστεί στην αλλαγή της συναλλακτικής συμπεριφοράς, δημιουργώντας, ακόμα και για τους πιο διστακτικούς, μια γέφυρα προς τον νέο ψηφιακό κόσμο. Το πλαστικό χρήμα είναι πιο εύκολο στη χρήση του σε σχέση με τα μετρητά, αρκεί ο καταναλωτής να έχει τη διάθεση να κατατοπιστεί κατάλληλα. Οι προσπάθειες των τραπεζών ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και πολύ πριν από την επιβολή των capital controls. Η χρήση καρτών πληρωμής συμβάλλει στο να κάνει γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του συναλλασσομένου, απαλλάσσοντάς τον από κόπο και χάσιμο χρόνου (μετακινήσεις). Επιπλέον, μπορεί να επωφεληθεί από δόσεις που επιτρέπουν οι κάρτες, ώστε να είναι πιο εύκολη η αποπληρωμή μιας υποχρέωσης σε βάθος περισσότερων μηνών. Επίσης, οι τράπεζες επιβραβεύουν τη χρήση των καρτών των πελατών τους με προγράμματα loyalty, όπως το πρόγραμμα επιβράβευσης Yellow της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι γεγονός, όμως, ότι οι περιορισμοί κεφαλαίων δεν επηρέασαν μόνον τον καταναλωτή, αλλά και το επιχειρείν, και οι νέες συνθήκες ανέδειξαν το προφανές όφελος από την αποδοχή καρτών. Από την πλευρά του επιχειρηματία, η αποδοχή καρτών μπορεί να αυξήσει τη μέση συναλλαγή και, άρα, τον κύκλο εργασιών του και δυνητικά να εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις. Ταυτόχρονα, εξοικονομεί κόστος, περιορίζοντας σημαντικά τους κινδύνους της απώλειας, της ληστείας, των πλαστών και ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και της διαχείρισης κερμάτων.

Καθώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» πολλαπλασιάζονται, τα POS γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2016 η εγκατεστημένη βάση των τερματικών αποδοχής καρτών σε εμπορικά σημεία προσέγγιζε τα 320.000, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 420.000 έως τα τέλη του 2017. Ετσι, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου.