Την δέσμευση της Eurobank ότι θα βρίσκει τον τρόπο να χρηματοδοτεί κάθε επιχειρηματικό σχέδιο με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως EBRD, IFC, EIB, EIF εξασφαλίζοντας πιστωτικές γραμμές 500 εκατ. ευρώ συνολικά. Την τελευταία διετία, διοχετεύσαμε τη ρευστότητα αυτή, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σημείωσε.

Επιπλέον, πέρα από τη χρηματοδότηση, συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, πρόσθεσε.

Ο κ.Καραβίας αναφέρθηκε εκτενώς στο σημαντικότερο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος που είναι το ύψος του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις, τις οποίες έχουμε ήδη δει να συμβαίνουν σε ορισμένους κλάδους και να εκτυλίσσονται σε άλλους (π.χ. ΜΜΕ, τουρισμός, τρόφιμα, εμπορία αυτοκινήτων). Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία.

Είναι θετικό ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες - κάτι που επισημάνθηκε ρητά και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ειδική αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας μιας ενεργού δευτερογενούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκια και στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ιδιαίτερα ο τελευταίος, παρέχει νέες δυνατότητες καθώς για κάθε οφειλέτη γίνονται πλέον γνωστές οι συνολικές υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές κλπ, αλλά και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα, ενώ σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας. Βέβαια, η υλοποίηση του στην πράξη αναμένεται να απαιτήσει χρόνο και να αποκαλύψει τυχόν δυσλειτουργίες του που θα χρήζουν βελτίωσης, ανέφερε ο κ.Καραβίας.

Αναφερόμενος στο νόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τόνισε ότι θα επιτρέψει στη Eurobank να κινηθεί ταχύτερα εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς σε βάρους του κοινωνικού συνόλου. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις μεθόδους που παρέχει πλέον ο πτωχευτικός κώδικας επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε πραγματικές περιπτώσεις, η Eurobank μπορεί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αποτελεσματικά. Βέβαια, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για τις υγιείς εταιρείες, η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου όπως και ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος σημαίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βασικός λόγος ύπαρξης της Τράπεζάς μας είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της υγιούς, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας ανέφερε ο κ.Καραβίας.

Μιλώντας για την Eurobank ο κ.Καραβίας είπε ότι απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της και να έχει καλές επιδόσεις όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι εντελώς απαγορευτικές.

Σε μια χρονιά που δεν είχαμε ανάπτυξη, αλλά διατηρήθηκε ένα περιβάλλον σχετικής σταθεροποίησης, η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά το 2010. Η επιστροφή στην κερδοφορία είναι ένα πραγματικό ορόσημο για την Τράπεζά καθώς ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η Eurobank βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα κέρδη προήλθαν από τη βελτίωση όλων των γραμμών των αποτελεσμάτων χρήσεως. Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που το αποτέλεσμα ενίσχυσε τα κεφάλαιά μας κατά 70 μονάδες βάσης, στο 13,8% (fullyloadedBaselIIICET1).Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017, ο δείκτης αυτός ενισχύθηκε με επιπλέον 10 μονάδες βάσης, στο 13.9%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για το σύνολο του έτους, ενώ ο συνολικός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 17.3%. Η ιδιαίτερη σημασία των αποτελεσμάτων του 2016 είναι ότι παρέχουν τη σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον της EurobanK, ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.

πηγη: ΑΠΕ