Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις και τα πήγαινε - έλα κυβέρνησης και θεσμών για τα μέτρα φαίνεται ότι προβλημάτισαν τους καταθέτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η παράταση της αβεβαιότητας σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος αποθαρρύνει και την παραμονή στις τράπεζες των χρημάτων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία στις τράπεζες ξαναγύρισαν 444 εκατ. ευρώ από νοικοκυριά τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση μηνών, καθώς το Μάρτιο είχαν μειωθεί κατά 312 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 583 εκατ. ευρώ, έναντι... αύξησης κατά 590 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Συνολικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 139 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης 278 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο -1,6% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.029 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 399 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2017.