Ολοι στην Ευρώπη ψάχνουν να βρουν Κινέζους για να μπουν στις ομάδες τους αποκτώντας μετοχές. Ολοι; Οχι ακριβώς! Στην Ολλανδία η κυβέρνηση σκέφτεται να αυστηροποιήσει το σύστημα ελέγχου των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων των ποδοσφαιρικών εταιρειών, για να μη συμβεί και σε άλλες ομάδες αυτό που συνέβη στην ιστορική Ντεν Χάαγκ, που έμπλεξε άσχημα, όταν η πλειοψηφία των μετοχών της αγοράστηκε από Κινέζους επιχειρηματίες.

Η διοίκηση του συλλόγου έφτασε να καταγγείλει στα δικαστήρια (!) τους Κινέζους ιδιοκτήτες, αξιώνοντας 2.300.000 ευρώ για υποχρεώσεις της ομάδας. Η δίκη αυτή, με την οποία ολοκληρώθηκε το 2016, διήρκεσε λιγότερο από δέκα λεπτά σε περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης, με τον νομικό εκπρόσωπο της ομάδας να υποστηρίζει ότι τα χρήματα είναι άμεσα απαιτητά, ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις από τις ολλανδικές ποδοσφαιρικές Αρχές.

Η Ντεν Χάαγκ είχε από την ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προθεσμία έξι εβδομάδων να ισοσκελίσει τα οικονομικά της, αφού στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια οικονομικού ελέγχου της ομοσπονδίας, προέκυψε «τρύπα» ακάλυπτων εξόδων. Οι υποχρεώσεις της ομάδας έπρεπε να τακτοποιηθούν μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, ειδάλλως ο σύλλογος κινδύνευε να χάσει την άδεια συμμετοχής του στο πρωτάθλημα και να οδηγηθεί το καλοκαίρι σε πτώχευση.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης της ομάδας και επέβαλε στον πρόεδρο του fund που κατέχει τις μετοχές, Γουάνγκ Χούι, ιδιοκτήτη της United Vansen Limited, να καταβάλει τα χρήματα ή να μεταβιβάσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου τις μετοχές σε τραπεζικό φορέα που θα βρει τον νέο αγοραστή. Η κινεζική εταιρεία δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της για ΑΜΚ της τάξης των 3.720.000 ευρώ, με συνέπεια ο σύλλογος να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Πλην όμως, αυτά δεν μοιάζουν να απασχολούν τους Κινέζους: στην εκδίκαση της υπόθεσης δεν υπήρξε εκπροσώπησή τους και με παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις τους δήλωναν πως δεν αναγνωρίζουν τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας, ούτε κι ενδιαφέρονται για αυτά.

Μετά το πέρας του 1ου γύρου της Eredivisie, η Ντεν Χάαγκ βρίσκεται στη 14η θέση, 3 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η περίπτωσή της οδηγεί την ολλανδική κυβέρνηση στην απόφαση να απαγορεύσει ιδιοκτησία μετοχών σε εταιρείες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία.