Μόνο σκοτούρες μπορεί να έχει προσεχώς η διοίκηση του ΠΑΟ, αν κρίνει κανείς από τον ισολογισμό της σεζόν 2015-2016, που πρόσφατα αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήγε πολλά βήματα πίσω όταν το καλοκαίρι του 2015 η ομάδα αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο όμιλος, του οποίου μητρική εταιρεία είναι η ΠΑΕ και θυγατρικές η Green Team Α.Ε. (που κάνει την εμπορική διάθεση των προϊόντων...), η εταιρεία που διαχειρίζεται τις ποδοσφαιρικές σχολές της ομάδας και η Γήπεδο Ελαιώνα Α.Ε. (εταιρεία που φτιάχτηκε για να ελέγχει το πλέον βαλτωμένο πρότζεκτ του γηπέδου στον Βοτανικό), υπέστη οικονομική ζημία ύψους 11,8 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τη ζημία των 5 εκατ. της σεζόν 2014-2015.

Ο συνολικός τζίρος ήταν κατά περίπου 5 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με τη σεζόν 2014-2015, με τους «πράσινους» να βάζουν μόλις 13,7 εκατ. στα ταμεία τους. Η μη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μείωσε τόσο τα έσοδα από την UEFA, που από 3,3 εκατ. έπεσαν σε 750.000 ευρώ, όσο και τις εισπράξεις από τα εισιτήρια, που έπεσαν κατά 7,6% και ήταν μόλις 1,64 εκατ. ευρώ συνολικά. Ο αποκλεισμός από την Καμπάλα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα χορηγικά προγράμματα. Ο ΠΑΟ βάζει στο ταμείο του λιγότερα χρήματα από την Puma σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την Adidas, ενώ τα συνολικά έσοδα από χορηγίες ήταν 5,29 εκατ., ποσό κατά 2,5 εκατ. μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Κατά 24% έπεσαν οι απολαβές από την τηλεόραση: ο ΠΑΟ εισέπραξε από τη Nova 4,1 εκατ. ευρώ, διότι κατετάγη τρίτος και όχι δεύτερος. Διαβάζοντας τον ισολογισμό, διαπιστώνεις ότι τα καλά νέα είναι ελάχιστα. Ο ΠΑΟ έβαλε στο ταμείο του σχεδόν 2 εκατ. ευρώ ως μπόνους από την UEFA, γιατί μπήκε στο πρόγραμμα που του επιτρέπει να πριμοδοτείται διότι βγήκε από την επιτήρηση των οικονομικών του (το μπόνους το λαμβάνουν για έναν χρόνο όσες ομάδες αποκλείονται στα προκριματικά της UEFA), ενώ εισέπραξε χρήματα από την UEFA και για τη συμμετοχή παικτών της ομάδας στο Euro 2016.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως τα έξοδα παρουσίασαν οριακή αύξηση - μόλις 4,8%, φτάνοντας τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που δαπανήθηκαν για συμβόλαια παικτών και προπονητών ήταν κατά 2,3% μειωμένα σε σχέση με τη σεζόν 2014-2015. Δεν μειώθηκαν, ωστόσο, οι αποζημιώσεις που πληρώνει η ΠΑΕ για παλαιούς παίκτες: το ποσό φτάνει τα 11,5 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 1 εκατ. σε σχέση με πρόπερσι. Εξού και η μεγάλη σκοτούρα εν όψει του ισολογισμού της σεζόν που τρέχει. Η ομάδα του ΠΑΟ φέτος κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα δει τα έσοδά της να αυξάνονται: το αντίθετο ακριβώς! Ο ΠΑΟ το περασμένο καλοκαίρι εκτόξευσε τις δαπάνες του για συμβόλαια παικτών αποκτώντας οκτώ νέους παίκτες, δεν κατάφερε να λύσει τα συμβόλαια του Ταυλαρίδη, του Εσιέν και του Βέμερ και το γήπεδό του στα ευρωπαϊκά ματς γέμισε μόνο μία φορά - κόντρα στον Αγιαξ στην πρεμιέρα. Ολα αυτά είναι δεδομένο ότι θα μεγαλώσουν φέτος την «τρύπα». Απλώς, χρειάζεται να κάνουμε υπομονή να μάθουμε πόσο. 

Από την εφημερίδα "Επένδυση"