Τον κλοιό γύρω από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ζήτημα της διαχείρισης του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στένεψε χθες η Νέα Δημοκρατία. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε νέα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός συνελήφθη ψευδόμενος και για τη διαδρομή του πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Συγκεκριμένα, ενώ την Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο κ. Κουρουμπλής είχε υποστηρίξει ότι το πλοίο του EMSA είχε φτάσει στη Δραπετσώνα το βράδυ της Τρίτης 12/9, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα με βάση τα οποία το πλοίο ήταν στη Δραπετσώνα ήδη από τις 14.30 της Δευτέρας 11/9. Απαντώντας μάλιστα και στον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι το πλοίο ήταν μεγάλο, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε και τη διαδρομή του σκάφους υποστηρίζοντας ότι το σκάφος του EMSA πέρασε μέσα από το ναυάγιο. «Δηλαδή έχουμε απορρυπαντικό σκάφος, το καλύτερο που έχουμε στη διάθεσή μας, περνάει μέσα από το ναυάγιο, δεν ενημερώνει κανένας τον EMSA ότι αυτό το πλοίο το χρειαζόμαστε αμέσως, όταν ξέρετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μετράνε τα λεπτά όχι οι ημέρες. Εδώ μιλάμε για λεπτά και ο άνθρωπος το έκρυβε ημέρες» είπε ο κ. Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον κ. Κουρουμπλή για συστηματικά ψεύδη.

Αίσθηση όμως προκάλεσαν και οι σαφείς υπαινιγμοί του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας πως η κωλυσιεργία οφείλεται σε απόπειρα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων: «Ξέρετε ποια είναι η μόνη λογική εξήγηση; Το σκάφος αυτό ανήκει σε έναν ιδιώτη και έχει σύμβαση με τον EMSA. Πράγματι, αν τηλεφώνησαν στον ιδιώτη και τους είπε ο ιδιώτης «Παναγιώτη, κάνε μου μια χάρη. Ζήτα το δύο ημέρες μετά για να μη χαλάσω τη δουλειά που κάνω και χάσω τα λεφτά», τότε ναι, τότε δικαιολογείται να έχει στείλει το αίτημα δύο ημέρες μετά, αν θες να εξυπηρετήσεις τον ιδιώτη, κύριοι της Αριστεράς.

Κατά τη Νέα Δημοκρατία και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εξελίχθηκε σε προσωπικό «Βατερλό» για τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος σε κανένα σημείο δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις. Εξ ου και η Νέα Δημοκρατία επέμεινε επιτακτικά στο αίτημα παραίτησης του υπουργού σε ένδειξη πολιτικής ευθιξίας, προκειμένου, όπως είπαν οι βουλευτές της, «να διασώσει ό,τι μπορεί από το προσωπικό του ναυάγιο».