Σφοδρή και συντονισμένη επίθεση κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, σάλπισε η ΝΔ, με αφορμή την εκτόξευση πυρών που δέχτηκαν από τον υπουργό Αμυνας, με σκοπό να δημιουργήσει εικόνα ρήγματος με τους καραμανλικούς. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση των τομεαρχών στις αρχές της εβδομάδας, ύστερα από μια επιτυχή συνεννόηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και συναίνεσε να δοθεί η πρέπουσα απάντηση στον Πάνο Καμμένο. Τι συνέβη, όμως, και η ΝΔ αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η τακτική ήταν να μην του δίνουν σημασία και «πάσες» που θα τον διατηρούσαν στην επικαιρότητα; 

Οι τελευταίες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για θερμό επεισόδιο τον Ιούνιο, που έκανε «ανώτατος αξιωματούχος του ΥΕΘΑ» στη Βουλή, στάθηκαν αφορμή για την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Τόσο έντονη, ώστε η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον «μαζέψει», διότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στα εθνικά μας θέματα. Ο Πάνος Καμμένος δεν έχασε χρόνο και αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Με ανακοίνωσή του έγραψε ότι «πρέπει, επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης να μαζέψει την κ. Μπακογιάννη. Παρότι την καθαίρεσε από τομεάρχη Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, παρέσυρε το κόμμα της να καταθέσει επερώτηση, διαψεύσθηκε μέσα σε 20 ώρες με την άσκηση των Τούρκων ανοιχτά της Κύπρου και συνεχίζει τις επιθέσεις. Στερείται σοβαρότητας και ψυχραιμίας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θεώρησε άξιο να απαντήσει με ανακοίνωση, αλλά ανήρτησε ένα tweet όπου έγραφε: «Η εμπειρία μου δεν μου επιτρέπει να ξεκινήσω μαθήματα διπλωματικού αλφαβήτου στον κ. Καμμένο. Αφήνω αυτό το θεάρεστο έργο στον κ. Τσίπρα». Σε αυτή την εξίσωση, αν προσθέσει κανείς και τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο αρέσκεται να επικαλείται ο κ. Καμμένος, έχει όλη την εικόνα της κρίσης. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο υπουργός Αμυνας είχε εξαπολύσει ακόμα μία επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν είπε ότι «Η κ. Μπακογιάννη ήταν από εκείνους που στήριξαν το σχέδιο Ανάν. Ηταν εκείνη που δυναμίτισε τον κ. Καραμανλή για το βέτο για το όνομα των Σκοπίων. Ευτυχώς επικράτησε η άποψη του κ. Καραμανλή, για αυτό διαβεβαιώνω την κ. Μπακογιάννη πως οι δικές της απόψεις δεν θα επικρατήσουν».

Τούτων δοθέντων, στη ΝΔ άρχισε να συζητείται έντονα ότι η συνεχής προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να παρουσιάσει εικόνα ρήγματος μεταξύ μητσοτακικών και καραμανλικών στη ΝΔ θα έπαιρνε σάρκα και οστά, εάν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη απάντηση από την Πειραιώς. Μόνο; Οχι βέβαια. Θα έπρεπε, για να κλείσει αυτή η υπόθεση μια και καλή. Τη σχετική κουβέντα ανέλαβε να κάνει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε αυτό που λέει κάθε φορά όταν κάποιος επιχειρεί να επικαλεστεί το όνομά του, ότι, δηλαδή, δεν έχει καμία σχέση με τον Πάνο Καμμένο και τους κατά καιρούς ισχυρισμούς του. Ετσι, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπάρξει συντονισμένη απάντηση από τη ΝΔ στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η Παναγή Κυριακού.

Το κλίμα στη ΝΔ είχε αρχίσει να βαραίνει με τις συχνές αναφορές, εδώ και καιρό, από τον Πάνο Καμμένο στον Καραμανλή. Σχεδόν σε κάθε εμφάνισή του στη Βουλή και σίγουρα σε κάθε κόντρα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν παρέλειπε να αναφέρει ότι η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έχει σχέση με την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ σε άλλες πολιτικές συζητήσεις υπήρχε η αίσθηση ότι ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό. Τα σενάρια αυτά έρχονταν να προστεθούν στη φιλολογία που είχε αναπτυχθεί για μια ιδιότυπη ανοχή του Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση Τσίπρα, και μάλιστα η σχετική συζήτηση είχε φουντώσει τελευταία στα πολιτικά γραφεία. Υπό αυτό το πρίσμα, η εμμονή του Πάνου Καμμένου με τη διαφαινόμενη σιωπή της ΝΔ ενδεχομένως να δημιουργούσε και άλλες σκέψεις στην πορεία, όμως εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να τερματιστούν όλα αυτά τώρα, για να μην υπάρχουν άλλα σενάρια στο μέλλον.

«Καραμανλικός ευκαιρίας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι ο κατάλληλος άνθρωπος για να περάσει αυτό το μήνυμα χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης δεν θα ήταν άλλος από τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση για τις σχέσεις των Καραμανλήδων με τον Πάνο Καμμένο. Ετσι, με την πρώτη ευκαιρία, στην συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM 90,1 και τον Γιώργο Τράγκα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και έκοψε κάθε συζήτηση για τις σχέσεις Καμμένου - Καραμανλή, λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι «καραμανλικός ευκαιρίας».
Στη ΝΔ θεωρούν το θέμα λήξαν και με αυτόν τον τρόπο έδωσαν το στίγμα τους απέναντι στον υπουργό Αμυνας, περνώντας ένα καθαρό μήνυμα, ωστόσο εκτιμούν ότι ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να συντηρήσει το θέμα, κάτι το οποίο αναμένουν ως προφανές, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθούν περισσότερο, συμμετέχοντας, όπως λένε, στην προσπάθειά του να «αναστήσει» τα ποσοστά του.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"