Δυο μπλοκ διαμορφώνονται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φάση που πυκνώνουν οι φωνές για ενοποίησή τους. Στο ένα μπλοκ, υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκονται πλέον η Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ. Στο άλλο μπλοκ συναντιούνται, προσώρας σε ρητορικό επίπεδο, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και η πρωτοβουλία «Ωρα αποφάσεων», της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση.

Η κυρία Γεννηματά σε όλες τις τελευταίες ομιλίες της απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες του χώρου να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι όσοι επιθυμούν τη συνεργασία μαζί της θα πρέπει να το πράξουν άμεσα και όχι τις παραμονές των εκλογών. Βεβαίως, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να «αντιμετωπίσει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πυκνώνει τις εμφανίσεις του και οξύνει την κριτική μετά και την επιστροφή του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλιστα, μαζί και με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκη, πιέζουν προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με τον κ. Θεοδωράκη, αλλά και τους πρώην υπουργούς που συνομιλούν μαζί του.

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού απορρίπτει κατηγορηματικά την ένταξη του Κινήματος με τη μορφή συνιστώσας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και αναζητά τη φόρμουλα συνεργασίας με την κυρία Διαμαντοπούλου και τους κυρίους Ραγκούση και Φλωρίδη. Είτε μέσω δημιουργίας νέου φορέα -άρα με εκλογή αρχηγού- είτε μέσω της συμμαχίας των τριών με το Ποτάμι, συνεργασία που θα αποτυπώνεται και στον τίτλο του σχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τις προσεχείς ημέρες θα ενταθούν οι συναντήσεις, οι εκδηλώσεις και οι ζυμώσεις, με το κεντρικό ερώτημα να παραμένει για το αν και κατά πόσο υπάρχει χώρος για τις δύο κινήσεις ή αν η προοπτική της ενοποίησης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάληψη της δεύτερης θέσης. Κατά πολλούς, τα πάντα εξαρτώνται από το αν η κυρία Γεννηματά είναι διατεθειμένη να επιλέξει τη δημιουργία νέου φορέα με τη συμμετοχή όλων.

Η «Ε» ανοίγοντας τον φάκελο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ζήτησε τη γνώμη κορυφαίων στελεχών από όλες τις «τάσεις» του χώρου.Γιάννης Μανιάτης - «Για το Big Bang της Δημοκρατικής Παράταξης»

Στην Ελλάδα της συλλογικής κατάθλιψης, των ψεκασμένων, του Σώρρα και του αριστερού εθνικολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, των αντιθέσεων «συντήρηση - πρόοδος», «λογική - λαϊκισμός», οι Ελληνες Δημοκράτες - Σοσιαλιστές απαντάμε ότι η κύρια αντίθεση είναι «εθνική συνεννόηση - εθνική καταστροφή». Οι μικρομέγαλοι πρωταγωνιστές του ανιστόρητου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν μπορούν μόνοι τους. Διεκδικούμε τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές. Για τη στρατηγική ήττα των τυχοδιωκτών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε εμείς απέναντι στον ιστορικό και ιδεολογικό αντίπαλό μας, τη ΝΔ. Δεν μας αρκεί το δημοσκοπικό 7%-8%. Διεκδικούμε το 20% για να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση. Το πείραμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που χειρίστηκα προσωπικά το καλοκαίρι του 2015 πέτυχε. Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα, το Big Bang της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, μαζικό Συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς. Με οδικό χάρτη στο τέλος Φεβρουαρίου. Για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, όχι απλά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συνέδριο όλου του πολιτικού χώρου. Για διαμόρφωση όχι ομοσπονδιακού τύπου σχήματος. Για έναν νέο, ενιαίο πολιτικό φορέα, με εκλογή πολιτικών οργάνων, με διαμόρφωση οραματικής και ρεαλιστικής προγραμματικής πρότασης.

* Βουλευτής Αργολίδας Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΣτέφανος Ξεκαλάκης - Συμπόρευση με το Ποτάμι

Η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Συμπαράταξη αποτελεί ισχυρό συμβολισμό για την ενότητα του χώρου, η προσπάθεια όμως θα ολοκληρωθεί μέσα από τη συμπόρευση με το Ποτάμι και τις άλλες κινήσεις και συλλογικότητες του.

Ως ελάχιστη προγραμματική βάση σύγκλισης, για την επίτευξη του στόχου αυτού, ορίζεται το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ως μεταβατικό «όχημα» του φορέα η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέχρι το συνέδριο, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Την περίοδο αυτή οι πολίτες έχουν στρέψει δειλά-δειλά ξανά το ενδιαφέρον τους προς την Προοδευτική Παράταξη. Στο χέρι μας είναι να μετουσιώσουμε το ενδιαφέρον αυτό σε έμπρακτη υποστήριξη. Κι αυτό θα συμβεί, αν η Παράταξη συγκροτηθεί σε υγιείς βάσεις ηθικής και κανόνων, αν στα παραταξιακά όργανα και στα ψηφοδέλτια οι πολίτες αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους, αν αντί για την ανακύκλωση ή την αναπαλαίωση προκριθεί η ανανέωση προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.

* Γραμματέας Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

 

Εύα Καϊλή - Συμμαχία προοδευτικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ελλάδα είναι μια σοβαρή συμμαχία των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων του χώρου μας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων κατά του εθνικολαϊκισμού. Διεύρυνση του προοδευτικού κέντρου χρειάζεται να γίνει, όμως, με ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Οφείλουμε να αλλάξουμε την πολιτική μας αντίληψη για να πάμε μπροστά και να επαναφέρουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών σε μια πορεία με ορίζοντα ανοιχτό. Για να γίνει αυτό, αξίζει στα στελέχη και τον κόσμο που έμεινε εδώ στα δύσκολα, όχι μια φοβική και μίζερη διαδικασία, αλλά ένα ελπιδοφόρο ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο, χωρίς φωτογραφικούς αποκλεισμούς.

 

* Ευρωβουλευτής «Ελιάς»
Μανώλης Οθωνας - Ο χρόνος τελειώνει...

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΔΕΝ είναι ένα σχήμα του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα φορέας ισότιμης συμμετοχής και συμπόρευσης, όπου, όπως συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συμμετάσχει και όποιος άλλος πραγματικά θέλει.

Με δύο μόνο προϋποθέσεις. Μία πολιτική, που αφορά την αυτονομία του χώρου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ και τη στρατηγική εξόδου από την κρίση με την υλοποίηση μιας Εθνικής Γραμμής με Εθνική Συνεννόηση.

Μία οργανωτική, ότι η εκλογή επικεφαλής θα γίνει από τη βάση με ανοιχτό μητρώο χωρίς αποκλεισμούς. Στη βάση του ομόφωνου πολιτικού - προγραμματικού πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου όλοι όσοι τελικά συμμετάσχουν θα εξειδικεύσουν μια αξιόπιστη ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και θα συνδιαμορφώσουν τα επόμενα βήματα για ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο. Αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα εδώ και έναν χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν άκουσε ή δεν κατάλαβε. Για αυτό και ο χρόνος τελειώνει...

 

* Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΑννα Διαμαντοπούλου - Αλμα για τον νέο φορέα

Κόμματα, κομματίδια, ομάδες, πληθώρα στελεχών, αρχηγοί, φωτογραφίες και η ενότητα ως μια καραμέλα που λιώνει. Αυτή είναι η αλήθεια που μας πληγώνει.

Ολοι μαζί, και οι ψηφοφόροι χώρια. Από τα 3 εκατ. του ΠΑΣΟΚ το 2009 έμειναν 340.000 το 2015, ενώ το 30% των πολιτών δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν, ούτε αν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν.

Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Με μικρά βήματα δεν πας πουθενά, χρειάζεται το μεγάλο άλμα. Ο προοδευτικός χώρος - ο άλλος Πόλος ξανά.

Ο προοδευτικός χώρος που ιστορικά έχει εκφραστεί από διαφορετικά κόμματα και ηγεσίες οφείλει να αναγεννηθεί με λόγο που αφορά το 2025 και όχι το 1974 και διαδικασίες που ενώνουν, χωρίς μηχανισμούς και συμφωνίες σε κλειστά γραφεία. Ενας εξαρχής νέος χώρος με αυτογνωσία και όραμα ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μπορεί να προσελκύσει τους νέους, δηλαδή τη μελλοντική ηγεσία της χώρας.

Το έκαναν οι Γάλλοι με το Επινέ το 1971, αλλά και οι Ιταλοί το 2006.

Βασική προϋπόθεση να μιλήσουμε πια με τους πολίτες του χώρου για να μας πουν και αυτοί τι θέλουν, πώς το θέλουν, σε τι είναι διατεθειμένοι οι ίδιοι να συμμετέχουν. Για αυτό και η πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων» αφορά την άμεση επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι θα καθορίσουν τη δυναμική και θα εκμαιεύσουν το Νέο!

 

* Πρώην υπουργός, στέλεχος της πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων»Χαρά Κεφαλίδου - Πέρα από τα πρόσωπα, χρειαζόμαστε πρόγραμμα

«Κάθε μέρα που περνά καταδεικνύεται η ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, όχι απλώς ως συμπλήρωμα εξουσίας, αλλά ως εναλλακτική και αξιόπιστη δύναμη διακυβέρνησης της χώρας. Οι ζυμώσεις, οι εξελίξεις στον χώρο μας είναι επίπονες και η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ, είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία για την ανασυγκρότηση του χώρου του Κέντρου.

Το ζητούμενο είναι η υπέρβαση, το άνοιγμα σε πρόσωπα και κινήσεις που θέλουν να συμπράξουν και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ανασύνταξη των δυνάμεών της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στην κρίσιμη πολιτική συγκυρία δεν περισσεύει κανείς. Πολιτικοί που τίμησαν και τιμήθηκαν στο παρελθόν από τον χώρο μας αλλά και κόμματα με κοινό όραμα για το αύριο της χώρας εμείς οφείλουμε να τους απλώσουμε το χέρι και αυτοί οφείλουν να ανταποκριθούν. Ωστόσο, θα έλεγα πως, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, προέχει η ανασύνταξη θέσεων, στόχων, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος, η αναζήτηση νέων δρόμων επικοινωνίας με τα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας μας».

* Βουλευτής Δράμας Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΓρηγόρης Ψαριανός - Ολοι μαζί, αλλά για πού;

Λοιπόν. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αλλά το ερώτημα είναι για πού; Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να γίνει κάτι μεγάλο μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιες φιλοδοξίες και να δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί μακριά από τον κρατισμό, τον παλαιοκομματισμό, τον λαϊκισμό, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Σε αυτή τη συνάντηση, ναι, χωρούν πολλοί. Παλιοί και νέοι. Εμπειροι και άφθαρτοι. Ποταμίσιοι, ΠΑΣΟΚοι, ΔΗΜΑΡίτες, η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης, ο Φλωρίδης και τόσοι άλλοι. Αλλωστε, ακριβώς για αυτούς τους λόγους δημιουργήθηκε το Ποτάμι. Για να αποτελέσει τον καταλύτη για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική και προοδευτική παράταξη.

* Βουλευτής με το Ποτάμι
Γιάννης Μεϊμάρογλου - Καθαρές λύσεις

Τη στιγμή αυτή προέχει η σωτηρία και η επιβίωση της χώρας. Με όλο τον σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του κάθε πολιτικού χώρου, οι καιροί απαιτούν την συσπείρωση όλων των ζωντανών προοδευτικών πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, πρώτα και κύρια της νεολαίας. Χρειάζεται συσπείρωση με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Χρειάζεται αξιόπιστη απάντηση στην επερχόμενη ακραία πόλωση.

Χρειάζεται ένας ΝΕΟΣ προοδευτικός φορέας, από μηδενική βάση. Μια πολιτική συμφωνία - διακήρυξη αρχών και στόχων, εγγραφή μελών σε όλη την Ελλάδα που θα κληθούν να εκλέξουν τον ηγέτη και τους αντιπροσώπους για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Ηρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων, των καθαρών και αξιόπιστων λύσεων.

 

* Εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού
Θόδωρος Μαργαρίτης - Κοινό σπίτι όλων η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς έγινε με τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Κινήσεων Πολιτών στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα, με τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ και ανεξάρτητων βουλευτών, έγινε ένα δεύτερο βήμα. Θα ήταν χρήσιμο σε αυτήν τη διαδικασία να συμμετέχουν, επίσης, το Ποτάμι και συλλογικότητες από την Ανανεωτική Αριστερά. Η ΔΗΣΥ μπορεί να είναι το κοινό σπίτι όλου του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας. Η φάση της συσπείρωσης είναι από τα πράγματα η πιο αποτελεσματική κίνηση για να ανοίξει ο δρόμος της επανίδρυσης. Είναι προφανές ότι η επόμενη φάση θα πρέπει να περιλαμβάνει το ανοιχτό συνέδριο και την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε όλοι να ξεπεράσουμε ιστορικούς υποκειμενισμούς, εγωισμούς και προσωπικούς παραγοντισμούς. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το εκβιαστικό δίλημμα «Τσίπρας η Μητσοτάκης». Μόνο έτσι θα γίνει πράξη η αλλαγή των συσχετισμών σε προοδευτική κατεύθυνση που θα αμφισβητεί τον αριστερό λαϊκισμό και τον συντηρητικό νεοφιλελευθερισμό.

 

* Μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ και του Κ.Σ. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

                                                                                               

 

Φίλιππος Σαχινίδης - Προέχουν οι ανάγκες της χώρας

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει ο Πρόεδρός του, προχώρησε σε συμφωνία για την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια.

Η πρωτοβουλία αυτή θα διασφαλίσει την ανασύνταξη του κατακερματισμένου χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στον βαθμό που θα προσδώσει νέο περιεχόμενο στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία και θα συμβάλει στην ανανέωση των προτάσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση σε αντίθεση προς τη συντηρητική πρόταση διακυβέρνησης.

Προτεραιότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι να προταχθούν οι πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου-πρότασης για τις ανάγκες της χώρας και το πολιτικό πλαίσιο που απαιτείται ώστε οι επιμέρους εκφράσεις της Δημοκρατικής Παράταξης να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Αργότερα μπορούν να ακολουθήσουν και οι συζητήσεις για τα διαδικαστικά του χώρου.

 

* Στέλεχος ΚΙΔΗΣΟ