Η Αθήνα δεν παρακολουθεί, βεβαίως, αδιάφορη τη διπλωματική θύελλα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν και Ευρωπαίων. Οσο κι αν η σύγκρουση Ολλανδίας - Τουρκίας προκλήθηκε με στοχεύσεις που αφορούσαν και αφορούν εκλογικές ανάγκες των δύο πλευρών και αγγίζει εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανίας και Γαλλίας), η υπόθεση αυτή έχει πολιτική ουσία και θα έχει συνέχεια. Αλλά οι πλέον έμπειροι διπλωμάτες στην Ελλάδα δεν συνδέουν αυτή την εξέλιξη με τα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική πλευρά η Αγκυρα με τις στρατιωτικές «επιδείξεις» της στο Αιγαίο και τις κραυγές των εθνικιστών της. Η εξέλιξη των πραγμάτων στα ελληνοτουρκικά ζητήματα έχει αποδείξει στην πράξη ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να περιμένει από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλειά της απέναντι στις επιθετικές πολιτικές της Αγκυρας. Η παλαιότερη εκτίμηση ελληνικών κυβερνήσεων ότι απέναντι στις στρατιωτικές πιέσεις και απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα η Ε.Ε. θα έπαιρνε θέσεις υπεράσπισης ανατολικών «ευρωπαϊκών» συνόρων έχει προ πολλού ακυρωθεί.

Οσοι την τελευταία 15ετία ασχολήθηκαν με τις τουρκικές πολιτικές και με τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι αγνόησαν επί σειρά ετών μια σειρά ελληνικές αναλύσεις για τα τουρκικά πράγματα και άργησαν πολύ να αντιληφθούν το πόσο διάβρωνε με τον καιρό θεσμούς και κρατικές δομές ο εθνικο-ισλαμισμός του Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, η Αθήνα είχε πάψει να υπολογίζει σε έναν θετικό επηρεασμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., από την ώρα που Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν αρνηθεί το 2007 την προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε.

Σήμερα, η ελληνική διπλωματία και οι στρατιωτικοί επιτελείς εκτιμούν ότι η «κόντρα» Ερντογάν - Ευρωπαίων δεν αλλάζει τίποτε στα ελληνοτουρκικά «μέτωπα». Η πολιτική της Αγκυρας στη γραμμή Θράκης - Αιγαίου - Αν. Μεσογείου έχει τη δική της στρατηγική στόχευση. Και η ανάπτυξή της δεν έχει ποτέ συναντήσει σοβαρά πολιτικά εμπόδια ή «παρεμβάσεις» από την Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον της Ελλάδας οδηγούν σήμερα την Αθήνα, όπως βεβαιώνεται από έγκυρες διπλωματικές πηγές, στην αναζήτηση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των καλών σχέσεών της με την Ουάσινγκτον και της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή την ώρα, λοιπόν, η γραμμή που φαίνεται ότι διαμορφώνεται, με δεδομένα τα συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι «αμερικανική». Οι εξελίξεις στην Τουρκία, με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν «φίλο» της Ρωσίας να προβληματίζει έντονα τη Δύση με τις επιλογές του, η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Αιγύπτου και η ισχυρή βούληση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση σταθερών ενεργειακών «γραμμών» στις θάλασσες της Μεσογείου, όλα αυτά φέρνουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας πολύ «κοντά» με εκείνα των ΗΠΑ στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή μας.

Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών βιάστηκε -και πέτυχε- να κλείσει το ταχύτερο ένα «ραντεβού» με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον (πρώην CEO του ενεργειακού κολοσσού Exonn Mobil) για μια συζήτηση στην οποίαν ο Ν. Κοτζιάς έδωσε, κατά πληροφορίες, έμφαση στα ζητήματα που αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντος σταθερότητας στη Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά δεν έδωσε μεγάλο βάρος στη συζήτηση των «εθνικών θεμάτων» της Ελλάδας (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), αλλά τόνισε κυρίως στον κ. Τίλερσον τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας για την ενίσχυση της σταθερότητες που επιδιώκουν και οι ΗΠΑ σε στρατηγικό επίπεδο στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θέλει σήμερα να διαβεβαιώσει και τον νέο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, στενό συνεργάτη του προέδρου Τραμπ, ότι η Ελλάδα είναι σταθερή φίλη και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά θυμίζει, μεταξύ άλλων, στους συνομιλητές της ότι έχει εμβαθύνει, και μάλιστα με γρήγορα βήματα, τις συνεργασίες της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (κάτι που σταθερά ευνοεί η Ουάσινγκτον από τις αρχές της δεκαετίας του 2000) αλλά και με την Ιορδανία.

Σημειώνεται, επίσης, από διπλωματικές πηγές και από στρατιωτικούς επιτελείς το γεγονός ότι η Αθήνα δίνει και επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και αυτό φαίνεται από την πύκνωση της ελληνικής συμμετοχής σε σειρά νατοϊκών ασκήσεων σε αέρα και θάλασσα στην περιοχή μας. Επιπλέον, η Αθήνα προσθέτει στα στρατηγικά πλεονεκτήματά της ότι «προσφέρει» στις ΗΠΑ τη βάση της Σούδας (τη μόνη που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο). Αναμένεται, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ να μη χρειάζεται στο εξής ετήσια ανανέωση της σύμβασης Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Μήνυμα προς την Αγκυρα

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη γεωπολιτική περιοχή της Ελλάδας αποτελεί πλέον, κατά την εκτίμηση διπλωματικών και στρατιωτικών αναλυτών στα αντίστοιχα υπουργεία, την πρώτη «σταθερά» στην οποίαν μπορεί να υπολογίσει η ελληνική ηγεσία σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας με δεδομένες τις εξελίξεις που σημειώνονται γύρω από τη χώρα μας από τα (πάλι ταραγμένα) Βαλκάνια ως την Αν. Μεσόγειο. Ηδη η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο στέλνει ένα «μήνυμα» προς την Αγκυρα για τα όρια των στρατιωτικών «κινήσεών» της απέναντι στην Ελλάδα.

Μια σύγκρουση δύο χωρών-μελών της Συμμαχίας θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να μην έχει τώρα την παλιά σχέση του αξιόπιστου φίλου και συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά, ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο κι αν «απομακρύνεται» τα τελευταία χρόνια απ’ τη Δύση, δεν έχει εντούτοις την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματά του στη Συρία και γενικότερα στην Εγγύς Ανατολή, έχοντας στρατηγικό «αντίπαλο» τις ΗΠΑ. Αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ενισχύουν την επιλογή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για μια σαφή «αμερικανική γραμμή» στις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Και στα πολιτικά παρασκήνια της Αθήνας εκτιμάται από τους πιο «καλά πληροφορημένους» πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οποιαδήποτε «επόμενη» ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυτήν τη «γραμμή».

Από την εφημερίδα "Επένδυση"