Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten ο Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euroworking Group «θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%».

Όπως λέει η λύση θα είναι η εξής: Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά θα πει ότι δεν θα κάνει καμία πληρωμή μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ θα παραμείνει όχι όμως με χρήματα.

Πρόκειται για τη «συνταγή Μεξικού», τη φόρμουλα, δηλαδή, που θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο (MEFP), χωρίς όμως να εκταμιεύει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η λύση που θυμήθηκαν Βερολίνο και Ταμείο για την Ελλάδα είχε εφαρμοστεί το μακρινό 1986 στη Λατινική Αμερική, όταν το ΔΝΤ περίμενε την ομάδα των πιστωτών του Paris Club να παρέχει διευκολύνσεις για το χρέος του Μεξικού.
 
Η φόρμουλα αυτή, σχεδιασμένη τότε για μια χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου, θα επιτρέψει στο Ταμείο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο (MEFP), χωρίς όμως να εκταμιεύει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η ξεχασμένη συνταγή την οποία θυμήθηκαν και ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας φέρει ουσιαστικά την υπογραφή της συνεννόησης Σόιμπλε - Τόμσεν. Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία εφαρμογή της, την εποχή της κρίσης χρέους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η λύση αυτή προσφέρθηκε στην κυβέρνηση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και παραμένει στο τραπέζι ως βάση της συζήτησης για το επόμενο, στις 15 Ιουνίου.