Το κόστος που πληρώνει η ελληνική οικονομία εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιχειρεί να καταγράψει με σημερινή έκθεσή της η UBS.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος και ο οικονομολόγος του Gyorgy Kovacs καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις διαπραγματεύσεις πλήττει κυρίως τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά και σε μικρότερο βαθμό τους άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και τα δημοσιονομικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η UBS επιμένει στην άποψή της ότι Αθήνα και πιστωτές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, αν και εκφράζει αμφιβολίες για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. «Προβλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2017 από 0% το 2016, αν και η παρατεταμένη αβεβαιότητα αποτελεί έναν αρνητικό κίνδυνο για τις εκτιμήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Καταναλωτές

Η UBS διαπιστώνει την απότομη πτώση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και του λιανεμπορίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, εξέλιξη την οποία αποδίδει τουλάχιστον εν μέρει στην αυξημένη αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις. Η τελευταία φορά που και οι δύο δείκτες υποχώρησαν αισθητά ήταν κατά το β΄ εξάμηνο του 2015, σε μία περίοδο που επίσης χαρακτηριζόταν από την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την οικονομική βοήθεια και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Βέβαια, η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, ενώ αντίθετα, οι εταιρείες του κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών έγιναν πιο αισιόδοξες κατά το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI της μεταποίησης ήταν ο ασθενέστερος από το τρίτο τρίμηνο του 2015. «Ποια είναι η εξήγηση; Είναι πράγματι αλήθεια ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αλλά σε μεγάλο μέρος σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγής ρεύματος, λόγω του κρύου φετινού χειμώνα, ενώ η μεταποίηση δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ισχυρή», εξηγεί η UBS.

Τραπεζικό σύστημα

Οι τάσεις στις καταθέσεις και τα δάνεια επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι τα νοικοκυριά γίνονται πιο επιφυλακτικά. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2017, με τη UBS να αναφέρει ότι το μοτίβο των καταθέσεων είναι παρόμοιο (σε πολύ μικρότερη κλίμακα) με αυτά που καταγράφηκαν κατά το β΄ εξάμηνο του 2015.

Δημοσιονομικά

Η αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις δεν έχει μέχρι στιγμής σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα, όμως οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται, είναι το συμπέρασμα της UBS. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των εσόδων έως και το Φεβρουάριο δείχνει μείωση στην είσπραξη των άμεσων φόρων (κυρίως από τα ακίνητα και άλλους άμεσους φόρους), ενώ οι έμμεσοι φόροι (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κατανάλωση) πήγαιναν καλά. «Συνολικά, δεν βρίσκουμε σημαντικές ενδείξεις από τα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα είχε κάποια σοβαρή επίπτωση στα στοιχεία των εσόδων. Τα επίπεδα των ανεξόφλητων οφειλών του κράτους έχουν αυξηθεί ωστόσο λίγο, κατά 0,5 δισ. ευρώ στα 3,8 δισ. ευρώ», αναφέρει η ανάλυση.