Η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, σύμφωνα με νέα μελέτη της UBS.

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι η απροθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί νέα ψηφοφορία στην Bundestag (και σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια) ώστε να μπορέσει ο ESM να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εντατικές συζητήσεις και η προσοχή των media θα φέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο, στην προεκλογική Γερμανία, με το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD να ωφελείται περισσότερο και το CDU να υφίσταται το μεγαλύτερο κόστος.

Οι άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ατζέντα των γερμανικών εκλογών είναι, σύμφωνα με τη UBS, τα θέματα ασφάλειας, το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Μετά από αυτά, το βασικό σενάριο της UBS (με πιθανότητες 60%) μιλά για επιστροφή του μεγάλου συνασπισμού, με ανοικτό ωστόσο ακόμα το ποιος θα ηγηθεί του συνασπισμού αυτού. «Πιστεύουμε ότι η κούρσα ανάμεσα στον Schulz και τη Merkel είναι εντελώς ανοικτή, ακόμα και εάν οι πρόσφατες εκλογές στο Σάαρλαντ έδειξαν ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν υπερεκτιμήσει το φαινόμενο Schulz», αναφέρει ο οίκος.

Αναφερόμενοι, πάντως, στο ενδεχόμενο μιας καγκελαρίας Schulz, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, η Γερμανία θα υιοθετήσει μια πιο ανοικτή προσέγγιση προς την Ευρώπη. Το Βερολίνο θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους και στα πακέτα διάσωσης. Και αυτό κάνει τον οίκο πιο αισιόδοξο για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει ένα νέο οικονομικό σοκ, αργότερα.

Ωστόσο, ο Schulz δεν πρόκειται να στηρίξει την Ευρώπη με κάθε κόστος, ξεκαθαρίζουν. Και φέρνουν το παράδειγμα της ελληνικής κρίσης, θυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης, το 2015, είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση του «σπάει τα νεύρα».