Τη δημιουργία τουλάχιστον 46.317 νέων θέσεων εργασίας μέσω τριών προγραμμάτων προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την επιχορήγηση εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Στην πραγματικότητα το υπουργείο δίνει το κίνητρο στις επιχειρήσεις να μετατρέψουν την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε μισθωτή εργασία.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειώσει τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους τουλάχιστον το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156.000.000 ευρώ και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

Το δεύτερο προβλέπει επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζομένου από επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 34 ετών. Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης.
Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης και θα προβλέπει την επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών.

Τέλος, άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί και ένα τρίτο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ, αυτό της επανένταξης 6.317 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας) σε 34 δήμους, θυλάκους υψηλής ανεργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για τη δεύτερη φάση της Κοινωφελούς Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.