Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα ενώ οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες δεν είναι ενθαρρυντικές, εξαιτίας του αδιεξόδου που υπάρχει στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και με την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να επιδιώκει άμεση επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Εάν η Γερμανία, συναινέσει στην μετάθεση των αποφάσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα έχει γίνει ένα βήμα μπροστά. Ακόμα και σε αυτό το σενάριο όμως, επάνοδος του κουαρτέτου πριν τις 26 Ιανουαρίου (οπότε συνεδριάζει το Eurogroup) θεωρείται σχετικά χαμηλών πιθανοτήτων.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί στην έδρα της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.
Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ήταν προγραμματισμένη από καιρό για την προετοιμασία του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αντίθετα η συνάντηση Μοσκοβισί-Τσακαλώτου αποφασίστηκε τις τελευταίες ώρες σε μια προσπάθεια της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλία με στόχο την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση του Euroworking Group, θεωρείται σημαντική, παρ’ ότι δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Εκτιμάται ότι θα γίνει καταγραφή της κατάστασης η οποία θα δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσο, το σενάριο της ελληνικής υπαναχώρησης στο θέμα των πρόσθετων προληπτικών μέτρων μπορεί να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη δυστοκία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην αδυναμία να τα βρουν οι θεσμοί μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, χωρίς άλλα μέτρα, ενώ υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα από τώρα.

Το ΔΝΤ επιμένει στη δική του θέση ότι δεν βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% και ζητεί είτε περαιτέρω μείωση του χρέους είτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ το Βερολίνο επιδιώκει να ξεπεράσει το πρόβλημα με το μικρότερο πολιτικό κόστος, δηλαδή να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός στο πρόγραμμα χωρίς άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, το βάρος των γερμανικών πιέσεων πέφτει στην ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος πλέον είναι να υπάρξει μια πρόοδος μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για συμφωνία στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία, γιατί μετά τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ δεδομένου ότι στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των λαϊκιστών του Γιαν Βίλντερς και πτώση των ποσοστών των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης φιλελευθέρων-σοσιαλιστών.

Στην περίπτωση που δεν είναι στην επόμενη κυβέρνηση οι σοσιαλιστές, σενάριο αρκετά πιθανό, φεύγει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ από πρόεδρος του Εurogroup, δεδομένου ότι η θέση αυτή δίνεται μόνο σε υπουργό Οικονομικών κράτους-μέλους. Συνεπώς, εάν το ελληνικό ζήτημα δεν κλείσει τον Φεβρουάριο η εξεύρεση συμφωνίας κινδυνεύει να μετατεθεί για πολύ αργότερα.