Μην περιμένετε συμφωνία για την Ελλάδα κατά το σημερινό Eurogroup είναι το σχόλιο που κάνουν στα πρωινά τους σημειώματα με την ατζέντα της ημέρας τόσο η Barclays όσο και η Deutsche Bank.

«Οι θεσμοί (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει γίνει στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Μία συμφωνία είναι απίθανο να είναι έτοιμη για τη συνεδρίαση του Eurogroup», συμφωνεί η Societe Generale, με τους αναλυτές της, πάντως, να περιμένουν ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επαινέσει και τις δύο πλευρές για τις προσπάθειές τους. Πέραν, δηλαδή, της θετικής δήλωσης από το Eurogroup, αυτό που αναμένεται είναι η ανανέωση της έκκλησης για επιτάχυνση της διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό.

Όμως, ακόμα και μετά από αυτά, η Societe Generale δείχνει να κρατά μικρό καλάθι και για το επόμενο Eurogroup, της 7ης Απριλίου. Αντ΄ αυτού, εκτιμά ότι ένα staff-level agreement (που θεωρείται το βασικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) μπορεί να επιτευχθεί το νωρίτερο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, δηλαδή μετά τις γαλλικές εκλογές.

Συνεπώς, στόχος θα είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των δανείων διάσωσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αναφέρουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 έως και τις 20 Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει 3,9 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, 290 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και κρατικά ομόλογα 2,1 δισ. ευρώ.