Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος αναχωρεί για Παρίσι και Βρυξέλλες προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να προϊδεάσει για τις ελληνικές αντιπροτάσεις τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν απόψε στο Παρίσι και αύριο στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί -που είναι στη φάση αυτή και οι βασικοί «σύμμαχοι» των προσπαθειών της χώρας έναντι των αξιώσεων του Βερολίνου και του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι μπορεί με τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προλάβει να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ίσως. Στο Euro Working Group της Πέμπτης το ελληνικό ζήτημα έχει μπει πολύ χαμηλά στην ατζέντα, αφού καμία πρόοδος δεν υπήρξε τον Δεκέμβριο στα ανοικτά μέτωπα (κυρίως στα Εργασιακά και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2020).

Παρότι τα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που θα προτείνει η Αθήνα πάνε και έρχονται (για μείωση αφορολογήτου κλπ) χωρίς να διαψεύδονται, το μόνο σίγουρο είναι πως το οικονομικό επιτελείο διερευνά προτάσεις ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, έναντι των 4,5 δισ. που αξιώνει το ΔΝΤ. Και δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκτείνονται έως το 2021 (δηλαδή ένα χρόνο μετά το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και τρία χρόνια μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου) αντί το 2023 που αντιπροτείνει συμβιβαστικά η Κομισιόν ή το 2028 που ζητούν οι «σκληροί» των δανειστών.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει επιστρέψει η μόνιμη απαίτηση του ΔΝΤ για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές προκειμένου να αποδεχθεί τη νέα μείωση του αφορολόγητου, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το μέγεθος της μείωσης, με το ΔΝΤ να επιμένει το νέο όριο να τεθεί στις 5.000 ευρώ .

Να σημειώσουμε ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά

Παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πάντως δεν φαίνονται ακόμα σοβαρά προβλήματα ρευστότητος στον ορίζοντα. Με εξαίρεση τα ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία πρέπει να πληρωθούν στις 20 Απριλίου, οι μεγάλες υποχρεώσεις έρχονται τον Ιούλιο. Τότε συσσωρεύονται οι λήξεις του 3ετούς ομολόγου που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά (2,089 δισ. ευρώ στις 17 Ιουλίου), των ομόλογων ύψους 3,867 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ (στις 20 Ιουλίου), ενώ στις 18 Ιουλίου πρέπει να αποπληρωθεί και δόση ύψους 290.227.000 προς το ΔΝΤ.