Στην Βουλή σήμερα ξεκινά η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και η 2η αξιολόγηση. Με την ψήφισή του την ερχόμενη Πέμπτη, το Eurogroup της 22ας Μαΐου αναμένεται ότι θα δώσει την έγκριση για την δόση των περίπου 7 δισ. προς τη χώρα μας για να πληρώσει την ΕΚΤ και άλλα δάνεια ως τον Ιούλιο.

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης το πολυνομοσχέδιο φέρνει στις «πλάτες» των ελλήνων φορολογουμένων επιπλέον 5 δισ. μέτρα λιτότητας μακράς διάρκειας. Τελικά την πρωθυπουργική δήλωση «ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας» την πήρε ο… άνεμος των Μνημονίων με μέτρα 2,6 δισ. ευρώ το 2019, 4,6 δισ. ευρώ το 2020 και 4,92 δισ. ευρώ το 2021.

Η νέα φοροκαταιγίδα έρχεται να συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία κυνηγά τουλάχιστον έως το 2021 πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

*Συνταξιούχοι: καταργείται από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της σύνταξής τους (μία ως δύο συντάξεις δηλαδή) και στην κύρια και στην επικουρική. Αντιθέτως, όσοι βγήκαν το 2015-2016 σε σύνταξη με ποσά 100-200 ευρώ, λόγω 3ου Μνημονίου, θα φτάσουν την νέα κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ (ή όποια θα ισχύει τότε) το 2023. Επιπλέον αναβάλλονται για τρία χρόνια και οι πενιχρές ετήσιες αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου να δοθούν στους συνταξιούχους.
*Νοικοκυριά: Καταργούνται αναδορμικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.
*Άποροι-άνεργοι: καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ
*Δανειολήπτες: Επιταχύνονται οι κατασχέσεις και καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα funds μπορούν να διαχειρίζονται ακίνητα των οφειλετών
*Ιδιωτικοί υπάλληλοι: Επιταχύνονται οι ομαδικές απολύσεις
*Δικαστικοί: χάνουν την ειδική φοροαπαλλαγή που είχαν, καθώς επειδή εξομοιώνονται στην φορολογική μεταχείριση με τους βουλευτές.
*Ειδικά μισθολόγια: ανατρέπονται τα κλιμάκια, παγώνουν ωριμάνσεις.