Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πρώτη εκταμίευση της δόσης από τον ESM. Η έλευση της δόσης, προσδιορίζεται από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στις 10 Ιουλίου (όταν συνεδριάζει το Eurogroup), αν και άλλες πληροφορίες δεν αποκλείουν την "έκπληξη" εκταμίευσης της δόσης νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, όταν έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση του ESM.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 31,7 δισ. ευρώ από τον ESM από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ και μετά την επικείμενη δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα έχει λάβει 40,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τεχνικό Μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς τους επόμενους 13 μήνες - με την προϋπόθεση πως οι αξιολογήσεις θα τρέξουν ομαλά - η χώρα θα λάβει συνολικά 18,4 δισ. ευρώ σε 4 δόσεις, οι τρεις από 5 δισ. ευρώ (Οκτώβριο 2017, Ιανουάριο 2018, Απρίλιο 2018) και η τέταρτη και τελευταία (Ιούλιο 2018) ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Από τα 18,4 δισ. ευρώ τα 2,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα απομείνουν 15,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για το σχηματισμό του αποθεματικού που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως έως το τέλος του 2018 η κυβέρνηση θα έχει συγκεντρώσει 10,8 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και έσοδα ύψους 4,22 δισ. ευρώ από τις προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις του 2017 και του 2018. Δηλαδή θα έχει ένα ξεχωριστό μαξιλάρι ασφαλείας για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια των επόμενων 30 κρίσιμων μηνών.

Τις επόμενες ημέρες και η επιστολή προθέσεων

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στο ΔΝΤ και επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) της ελληνικής κυβέρνησης που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) και το αίτημα για το νέο δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ. Η επιστολή προθέσεων θα υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η επιστολή θα αναφέρεται στις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της Ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Tο αργότερο έως τις 12 Ιουλίου τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα έχουν στη διάθεση τους την έκθεση της ομάδας της Ντέλιας Βελκουλέσκου επί τη βάση της οποίας θα αποφασίσουν την «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου με την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες, θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα όσα ζητεί το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.