Απίθανο χαρακτηρίζει η UBS το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές στοEurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. «Στην καλύτερη περίπτωση, εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος, θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα», αναφέρει ο ελβετικός οίκος σε σημερινή του έκθεση.

Συνεπώς, το επόμενο Eurogroup, της 20ης Μαρτίου (που θα πραγματοποιηθεί μετά τις ολλανδικές εκλογές της 15ηςΜαρτίου), γίνεται το νέο ορόσημο για την Ελλάδα.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, η UBS επισημαίνει ότι για να υπάρξει λύση, θα χρειαστεί η ελληνική πλευρά να δεχθεί τις πρόσθετες απαιτήσεις των πιστωτών, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. «Αυτό θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολο για τη σημερινή κυβέρνηση, και θεωρητικά θα μπορούσε ακόμα και να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Σε κάθε περίπτωση, η UBS θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός είναι το πιο πιθανό σενάριο, αφού κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών. «Μία ακόμα αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος, εν μέσω σημαντικών εκλογών στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να ενισχύσει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Και για την ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση έχει ένα κίνητρο να προχωρήσει στο μονοπάτι της οικονομικής κανονικότητας, τόσο για το εθνικό όσο και για το κομματικό συμφέρον», σημειώνουν οι αναλυτές.

Μετά από αυτά, η UBS θεωρεί ότι υπάρχουν δύο πιθανές λύσεις:

1) Η συμμετοχή του ΔΝΤ: Αυτό θα απαιτήσει μια ισχυρότερη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές ή πιο σαφείς διαβεβαιώσεις από την Ευρώπη για το ότι το ΔΝΤ αποπληρώνεται με προτεραιότητα.

2) Νέο πρόγραμμα, μόνο με τον ESM: Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας (κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί πολιτικά ευαίσθητο, εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου). Σε αυτή την περίπτωση, για να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία τον Ιούλιο, θα χρειαστεί χρηματοδότηση-γέφυρα, σαν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 2015.