Μια μάλλον ανεξίτηλη «μουτζούρα» στο περιβόητο success story της κυβέρνησης έκανε ο επικεφαλής του Euroworking Group, ενισχύοντας την αίσθηση ότι ο υγιεινός περίπατος ως το επόμενο καλοκαίρι, που οραματίζεται η Αθήνα, θα είναι ένας ακόμα εφιαλτικός πολύμηνος Γολγοθάς, με αβέβαιο αποτέλεσμα, ειδικά αν επικρατήσουν οι «γκρίζες» προβλέψεις του ΔΝΤ. 

Χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2018 κρίσιμο ζήτημα της επικείμενης αξιολόγησης, ο Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Insider.gr έριξε την πρώτη… μπαταριά για νέα μέτρα τη διετία 2019-2020. «Μπορεί να δούμε νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από ποια σενάρια θα επαληθευθούν, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι πιο αισιόδοξες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group, προκαλώντας εύλογη αμηχανία στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα, πέρα από τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου που απαίτησε και πήρε το ΔΝΤ, χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη για το ενδεχόμενο να «χαλαρώσουν» οι Ευρωπαίοι τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η δεύτερη ψυχρολουσία αφορούσε στο πώς θα πορευθεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018. Ο Τ. Βίζερ διέψευσε κάθε ψευδαίσθηση ότι η Αθήνα θα μπορεί να χαράξει τη δική της στρατηγική, όντας δεσμευμένη μόνον από τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνοντας τα εξής: « Υπάρχει ακόμη το πλαίσιο εποπτείας, που έχει εφαρμοστεί στα κράτη που ήταν σε πρόγραμμα, όπως έγινε σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο. Η Ελλάδα θα υπαχθεί σε ανάλογη εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών, αλλά ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία». Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω; Οτι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση και ως εκ τούτου θα παραμείνει υπό ειδική, αυστηρή επιτροπεία, πέρα από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.
Τρίτη και φαρμακερή ήταν η αναφορά του Τ. Βίζερ στις παλινωδίες και στις καθυστερήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα περιοριστώ σε ένα παράδειγμα, αυτό της επένδυσης του Ελληνικού, η οποία σέρνεται και σέρνεται. Ειδικότερα, οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων δεν έχουν προχωρήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς» τόνισε ο αξιωματούχος, θυμίζοντας ότι οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν από το 2016.

Εξάλλου χθες ο ΟΟΣΑ οριοθέτησε τον εφετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1% έναντι 1,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.