Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. 

«Συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά» αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνάντηση.

Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Β. Σόιμπλε. Όπως είπε, υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία, αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα» στο Eurogroup, υποστήριξε και σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα», συμπλήρωσε.

Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας γιατί πρέπει να προχωρήσουμε, τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν. Επομένως, συμπλήρωσε, υπάρχει λύση για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του καλοκαιριού του 2015. Το δράμα το έχουμε αφήσει πίσω μας». 
Όπως είπε, η οικονομία χρειάζεται ορατότητα για το τι έρχεται στο μέλλον και «σταθερότητα».

Μοσκοβισί: Να κλείσει η αξιολόγηση

Δεν παρεμβαίνω στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά μετά την εφαρμογή του 3ου προγράμματος έγινε μεγάλη πρόοδος, απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Αυτή η κυβέρνηση (δεν λέω ποιος πρέπει να κυβερνά την Ελλάδα) έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις και τις εφάρμοσε -σε αγορές προϊόντων, ασφαλιστικό κ.ά.

Η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τα συμφωνημένα (delivered), συμπλήρωσε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες προσπάθειες και το συζητάμε με την κυβέρνηση, τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο μετέχει στο πρόγραμμα εξ αρχής και θέλουμε να μείνει. Δουλεύουμε στενά και κοιτάμε για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ.